De genetische basis van spierziekte ALS

Array

Marka van Blitterswijk bestudeerde het DNA van ALS-patienten. Zij analyseerde elf kandidaat-genen, die verantwoordelijk bleken te zijn voor meer dan de helft van de ALS-families in Nederland. Hierna onderzocht Van Blitterswijk genetische overeenkomsten tussen ALS en andere neurodegeneratieve aandoeningen, zoals progressieve spinale musculaire atrofie (PSMA) en de ziekte van Parkinson. In het laatste deel van haar onderzoek lag de nadruk op de functionele gevolgen van veranderingen in de besproken genen. Haar onderzoek benadrukt hiermee de zeer complexe ontstaanswijze van ALS.

Amyotrofische laterale sclerose (ALS) is een zeer ernstige aandoening, die resulteert in progressieve spierzwakte van de ledematen, het gelaat en de romp. Over het algemeen overlijden ALS-patienten binnen vijf jaar door problemen met de ademhaling.

Datum en tijd:29/5/2012 14:30

Locatie:Academiegebouw, Domplein 29, Utrecht

Promovendus:Marka van BlitterswijkFaculteit:

Faculteit Geneeskunde

Proefschrift:Complexity of familial amyotrophic lateral sclerosis

Promotor 1:Prof. dr. Leonard van den Berg

Copromotor 1:Dr. Jan Veldink

Copromotor 2:Dr. Michael van Es

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen