Leijten fluit staatssecretaris terug: EU gaat niet over aangenomen wet

Array

Staatssecretaris Veldhuizen van Zanten verkwanselt het staatsrecht door de aangenomen initiatiefwet van de SP, om te stoppen met verplichte aanbestedingen,  niet te ondertekenen, maar voor te leggen aan de Europese Commissie. Leijten: ‘We gaan zelf over wetten die we aannemen, als Europa het er niet mee eens is, horen we het vanzelf. De staatssecretaris maakt wetten die aangenomen zijn door het Nederlandse parlement ondergeschikt aan het oordeel van de Europese Commissie, dat zou ze niet moeten doen.’

Op 17 april 2012 nam de Eerste Kamer de SP-initiatiefwet aan om uitschrijving van een aanbesteding voor de WMO-thuiszorg niet langer verplicht te stellen. Na zes jaar discussie of aanbesteding nu wel of niet moet, oordeelde de Eerste Kamer dat dit niet hoeft. Leijten: ‘Hiermee zette zij een duidelijke streep onder jarenlang getouwtrek. En het parlement gaf de gemeenten de vrijheid om te kiezen of ze wel of niet willen aanbesteden’. Tot verbazing van Leijten en een meerderheid in de Tweede Kamer wil de staatssecretaris de aangenomen wet voorleggen aan de Europese Commissie.

Leijten: ‘De staatssecretaris speelt verstoppertje om zelf geen oordeel te hoeven geven over de wet. In de Eerste Kamer heeft ze een zwaar pleidooi gehouden dat het wetsvoorstel tegen Europees recht ingaat. Na uitvoerig antwoord van mij, heeft de Eerste Kamer in meerderheid de wet aanvaard. De staatssecretaris moet nu gewoon het juiste doen: de wet tekenen. Ze kan zich echt niet langer achter Europa verschuilen. Het Nederlandse parlement heeft gesproken.’

Het debat vindt vandaag plaats. Een Kamermeerderheid van PvdA, PVV, GL, PvdD steunt de SP in haar eis dat de wet niet wordt voorgelegd aan de Europese Commissie.

Bron: SP

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen