Jaarcijfers Centramed 2011: solide groei, piek in claims

Array

Voorburg, 31 mei 2012 – Met een gestage ledengroei, een positief bedrijfsresultaat en een stevige solvabiliteit behaalde Centramed, verzekeraar van medische aansprakelijkheid, een solide jaarresultaat over 2011. Dat blijkt uit de jaarcijfers over 2011 die Centramed vandaag aan de Algemene Ledenvergadering presenteert. Tegelijkertijd had de organisatie te maken met een piek aan aansprakelijkheidsclaims: bijna een kwart meer dan voorgaande jaren. “Zeker gezien de turbulente buitenwereld, zowel in de financiele als de zorgsector, zijn we tevreden met het gedegen resultaat over 2011”, aldus Centramed-directeur Jan Boogaard.

 Centramed zag in 2011 het aantal aangesloten zorginstellingen groeien van 61 naar 65. De onderlinge waarborgmaatschappij zonder winstoogmerk boekte een positief bedrijfsresultaat van ruim € 650.000, dat vrijwel geheel terugvloeit naar de leden. De solvabiliteit nam toe tot bijna € 14 miljoen, ver boven de vereiste solvabiliteitsmarge van € 3,5 miljoen. Centramed vindt die huidige wettelijke minimumeisen te laag en wil zo snel mogelijk klaar zijn voor nieuwe Europese richtlijnen in 2014, in het kader van ’Solvency II’.

Piek in claims
Het aantal ontvangen medische aansprakelijkheidsclaims kwam in 2011 uit op 490, waar het gemiddelde in voorgaande jaren onder de 400 lag. Oorzaak van die toename is de zaak rond een orthopedisch chirurg van het Waterlandziekenhuis te Purmerend, die alleen in 2011 al leidde tot 89 nieuwe claims. Eind 2011 had Centramed in totaal 146 meldingen vanuit het Waterlandziekenhuis in behandeling genomen. Centramed zet zich in voor een zorgvuldige, mensgerichte afhandeling van de claims.

Preventie
Op het gebied van preventie van medische incidenten investeerde Centramed in het voldoen aan de aanbevelingen van de gedragscode voor medische aansprakelijkheid (GOMA). Enerzijds door het verder scholen van de personenschadespecialisten en het houden van kwaliteitsaudits voor de schadebehandeling, anderzijds door het verbeteren van het schadebehandelingsprotocol, het organiseren van GOMA-workshops en de inzet van haar analyse-instrument Centramonitor, ter monitoring van (patient)veiligheidsrisico’s in ziekenhuizen. In 2011 werd bovendien de film “Met lood in de schoenen…” geproduceerd. De film, die begin 2012 onder grote belangstelling in première ging, laat de noodzaak zien van open communicatie tussen zorgverlener en patient na een medisch incident.  Aan de film is een uitgebreid trainingsprogramma voor zorgverleners gekoppeld.

Over Centramed
Centramed is een onafhankelijke onderlinge waarborgmaatschappij, die zonder winstoogmerk zorginstellingen verzekert tegen medische aansprakelijkheid. Zorgvuldigheid en menselijkheid staan daarbij centraal. Deskundige en ervaren specialisten van Centramed spreken persoonlijk met de betrokken zorgverlener en patient, met (medische) experts en andere betrokkenen. In nauwe samenspraak met de zorginstelling volgt een besluit en regelt Centramed een eventuele uitkering van de schade.

Meer informatie
Centramed – Maarten Bijl (communicatieadviseur): 06–27582628

Recente artikelen