Kamerbrief over Evaluatie buitenlandtaak CVZ

Array

Het College voor zorgverzekeringen (CVZ) is belast met de uitvoering van de internationale aspecten van de coördinatie van de sociale ziektekosten-verzekeringen in het kader van de Europese sociale zekerheidsverordening en bilaterale sociale zekerheidsverdragen (hierna: de buitenlandtaak). Deze taak bestaat enerzijds uit de administratie van en bijdrageheffing bij personen die op grond van de genoemde Verordening en verdragen recht hebben op medische zorg ten laste van Nederland (verdragsgerechtigden) en anderzijds uit de interstatelijke afrekening van zorgkosten.

Naar aanleiding van signalen van onder meer de Nationale Ombudsman en het Europees Parlement (mevrouw Oomen-Ruijten) en klachten van betrokkenen over de uitvoering van de buitenlandtaak door het CVZ heb ik besloten om de uitvoering van de buitenlandtaak samen met het CVZ volledig te evalueren.

In de afgelopen periode heeft een gezamenlijke werkgroep bestaande uit medewerkers van mijn ministerie en van het CVZ deze evaluatie uitgevoerd. Daarbij is niet alleen gekeken naar de huidige inrichting van de uitvoeringsprocessen. Ook is door middel van gesprekken met belangenbehartigers en betrokken instanties in binnen- en buitenland in beeld gebracht hoe deze processen in de praktijk uitwerken. Verder is bezien in hoeverre er structurele verbeteringen kunnen worden doorgevoerd die kunnen bijdragen aan een betere uitvoering ter voorkoming van toekomstige klachten. Conform mijn toezegging tijdens het AO Zorgverzekeringswet van 19 januari jl. treft u bijgaand het verslag van bevindingen van deze evaluatie aan. Uit het verslag blijkt dat er sinds de inwerkingtreding van de Zorgverzekeringswet in 2006 al grote verbeteringen zijn gerealiseerd in de uitvoering, maar dat er ook nog steeds ruimte is voor verbetering.

Positief is dat de bijdrage-inning in de loop der jaren is verbeterd, hetgeen leidt tot betere inhouding door de broninhouders en daarmee kleinere verschillen tussen verschuldigde en ingehouden bijdragen die moeten worden gecorrigeerd bij de voorlopige en definitieve jaarafrekeningen. Deze ontwikkelingen hebben ook een positief effect op het aantal bezwaren en klachten van betrokkenen tegen deze jaarafrekeningen. Dit is ook terug te zien in de Jaarbrief van de Nationale Ombudsman aan het CVZ: het aantal klachten is fors afgenomen.
Verder is de juridische strijd van een klein deel van de verdragsgerechtigden, die het CVZ veel tijd en inspanningen heeft gekost, na zes jaar in het voordeel van de Nederlandse overheid beslecht.

Uit het verslag blijkt echter ook dat de uitvoering van de buitenlandtaak door het CVZ nog altijd niet volledig naar behoren verloopt, met name op het punt van de voorlopige en definitieve jaarafrekeningen en, meer in het algemeen, de klantgerichtheid. Aan de ene kant heeft dit te maken met uitvoeringstechnische aspecten als een onvoldoende ICT-ondersteuning en een grote mate van ketenafhankelijkheid. Aan de andere kant brengt ook de regelgeving het CVZ in een positie waarin het zijn taak als uitvoeringsorgaan moeilijk kan waarmaken. Op deze terreinen somt het verslag, naast de reeds lopende verbetertrajecten, een aantal actiepunten op om de uitvoering verder te verbeteren. Een voorbeeld daarvan is de aanpassing van de regelgeving op het terrein van de jaarafrekeningen teneinde de dienstverlening richting de klant en de uitvoerbaarheid voor het CVZ verder te verbeteren.

In de komende periode ga ik deze actiepunten samen met het CVZ oppakken. Einddoel daarbij is een soepel werkende uitvoeringsorganisatie die klantgericht en efficient opereert. In de VWS-Verzekerdenmonitor zal ik uw Kamer informeren over de voortgang.

Hoogachtend,
de Minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport, mw. drs. E.I. Schippers

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen