Nog geen besluit over ziekenhuiszorg Hoogeveen en Emmen

Array

Advies KPMG Plexus aan ZLM: behoud poliklinische zorg en dagbehandeling in Emmen en Hoogeveen en concentreer operaties en opnames op één (nieuwe) locatie
Reactie ZLM: nog geen besluit, Raad van Bestuur gaat advies eerst bespreken met alle intern en extern betrokkenen.

Zorggroep Leveste Middenveld, waar het Scheper Ziekenhuis en Ziekenhuis Bethesda onderdeel van uitmaken, wil de zorg voor de inwoners van Drenthe beschikbaar en bereikbaar houden. Door externe ontwikkelingen wordt de druk op de ziekenhuizen groter. Voorbeelden hiervan zijn toenemende kwaliteits- en volume-eisen, zorgverzekeraars die selectief gaan inkopen en strengere eisen van banken. Om een volwaardig ziekenhuisaanbod voor Drenthe te kunnen behouden wil Zorggroep Leveste Middenveld ziekenhuiszorg anders gaan organiseren.

Scenarioanalyse KPMG Plexus
KPMG Plexus is in november 2011 gevraagd om een scenarioanalyse uit te voeren en daarmee antwoord te geven op het ‘locatievraagstuk’ (welke zorg waar’). Daarbij is als uitgangspunt meegegeven dat Zorggroep Leveste Middenveld de zorg dicht bij de patient wil blijven organiseren als het kan en verder weg als het moet. Gedurende zeven maanden is met interne en externe partijen gesproken (waaronder specialisten, medewerkers, vertegenwoordigers van patienten, huisartsen, verloskundigen, UMCG, zorgverzekeraars, colleges van B&W en gemeenteraden). Daarnaast is de zorgvraag in 2020 bepaald en is een rekenmodel opgesteld. Door middel van dit model kan worden berekend wat de consequenties zijn voor bijvoorbeeld de reistijden voor patienten, specialisten en medewerkers, het marktaandeel en de toekomstige financiele situatie.

Advies KPMG Plexus
KPMG Plexus heeft met behulp van het rekenmodel meerdere scenario’s doorgerekend. Het uiteindelijke advies van KPMG Plexus is om het scenario nader uit te werken waarbij de poliklinische zorg (polikliek en dagbehandeling) op de bestaande locaties in Emmen en Hoogeveen wordt behouden en een nieuw interventiecentrum voor klinische zorg (opnames en operaties) wordt gebouwd. KPMG Plexus adviseert dit scenario als het beste scenario voor Zorggroep Leveste Middenveld en de regio Drenthe met de volgende onderbouwing:

– Het grootste deel (80%) van de zorg (polikliniek en dagbehandeling) blijft dicht bij de patient.

– De mogelijkheid om een modern interventiecentrum te bouwen komt de kwaliteit van de zorg in de toekomst ten goede, omdat de nieuwste technieken toegepast kunnen worden.

– Het biedt de mogelijkheid om voordelen te behalen op het gebied van logistiek en energieprestaties.

– Er hoeft niet grootscheeps verbouwd te worden op de bestaande locaties, met alle overlast en ongemakken van dien.

– Het biedt mogelijkheid tot samenwerking met andere ziekenhuizen.

– Dit scenario is door veel betrokkenen regelmatig genoemd als voorkeursscenario.

Vervolgtraject
Zorggroep Leveste Middenveld gaat eerst met alle betrokken interne en externe partijen het advies van KPMG Plexus bespreken. Dit zal een aantal maanden in beslag nemen. Wanneer deze gesprekken zijn gevoerd, wordt een keuze gemaakt voor het scenario dat verder zal worden verfijnd. Met name het zorgconcept zal in samenspraak met alle direct betrokken partijen verder moeten worden uitgewerkt en op zijn consequenties worden beoordeeld. Deze uitwerkingen betreffen onder meer de spoedeisende zorg en de verloskundige zorg.

Na afronding van deze fase moet blijken of het uitgewerkte scenario ook financieel haalbaar is. Indien dit het geval is, volgt een formeel adviestraject en een besluit. Zorggroep Leveste Middenveld verwacht eind 2012 een besluit te nemen waarbij zoveel mogelijk rekening wordt gehouden met de verschillende belangen.

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen