“Onveilig bevallen in Amsterdamse ziekenhuizen”

Dit is een origineel bericht van Stichting Rechtsbescherming Gezondheidszorg Allochtonen
Babysterfte in de Bijlmer het hoogst van Nederland
Wonen in de Bijlmer (stadsdeel Amsterdam Zuidoost) geeft een afro-vrouw een verhoogd risico dat haar baby sterft tijdens de zwangerschap of rondom de geboorte. Dit is een substantieel deel van de 400 baby’s die jaarlijks in Nederland onnodig sterven. Deze vermijdbare babysterfte onder de Bijlmerbewoners wordt verklaard door zorg onder de maat in de Amsterdamse ziekenhuizen. In 2011 had Amsterdam Zuidoost de hoogste babysterfte van Nederland (10 promille), namelijk tussen 21 en 25 promille.
Oud-huisarts Nizaar Makdoembaks maakte de neergang van de Nederlandse verloskundige zorg van dichtbij mee. In zijn huisartsenpraktijk van 2000 patienten bedroeg in de periode 1985-2003 de babysterfte onder 526 afro’s gemiddeld 45,63 promille per jaar.

In een schokkende studie beschrijft en analyseert de auteur hoe tientallen jaren en tientallen individuen en commissies zich hebben gebogen over het probleem babysterfte. ‘Schokkend’ omdat blijkt dat politiek wel van alles roept, maar uiteindelijk weer overgaat tot de orde van de dag. Het lijkt wel of het probleem niet echt op de agenda heeft gestaan en de wil ontbreekt om een oplossing te vinden.

De auteur gaat ook op zoek naar de ware oorzaken van die hoge babysterfte onder afro’s uit Suriname, Antillen en Ghana. Daarbij gaat hij uit van zijn eigen praktijkervaringen in Amsterdam Zuidoost. Via tragische gevalsbeschrijvingen schetst hij een onthutsend en verborgen beeld van de verloskundige zorg in ons land. Wat vooral bijdraagt aan de hoge babysterfte zijn diverse sociale- en medische factoren – zoals tienerabortussen – vaak in combinatie met een chlamydia-infectie in het verleden, plus inadequate zorg en begeleiding bij zwangerschap en geboorte. Voeg daaraan toe de negatieve invloed van soa’s, abortus, drugs, geweld en zorg-onder-de-maat voor allochtone patienten.

Over de auteur
Nizaar Makdoembaks was tot voor kort huisarts in Amsterdam Zuidoost. Sinds 1985 ondernam hij talloze initiatieven om de verloskundige zorg te verbeteren. Dit boek is zijn finale noodkreet.

Boekgegevens
Nizaar Makdoembaks – Hoogste babysterfte van Nederland – Leven aan de onderkant in Amsterdam Zuidoost. Uitgeverij Belvedere, ISBN 978-90-73459-44-1. Prijs: 30,00 (incl. verzendkosten); www.solidariteitzo.nl/contact