Juninummer populair-wetenschappelijk webmagazine KennisInZicht online

Array

Deze maand in KennisInZicht: dat nu beter te meten is hoe liefdesverdriet de aandacht afleidt, hoe in de toekomst geen prik meer nodig is bij inentingen en een twitterverslag van de Nacht van Kunst en Wetenschap van geneeskundestudent Noor Hamstra.

Is sporten levensgevaarlijk?
De afgelopen maanden werd de sportwereld een aantal malen kort achter elkaar opgeschrikt door de plotselinge hartdood van een sporter. De Olympische zwemmer Alexander Dane Oen, twee topvoetballers, een 14-jarige jongen bij de 10 kilometer van Rotterdam en onlangs een 41-jarige deelnemer aan de marathon in Leiden. Is sporten soms levensgevaarlijk, vraagt KennisInZicht-lezer Nico Vermeij zich af.

Ogen geven zicht op hersenactiviteit
Iedereen die wel eens liefdesverdriet heeft gehad kent het: je concentreren lukt niet meer. Waar je eerder met volle aandacht op je werk dook, kijk je nu in gedachten verzonken voor je uit. Onderzoekers van het UMCG en de Rijksuniversiteit Groningen ontwikkelden een nieuwe methode om beter te begrijpen wat er in de hersenen gebeurt als je aandacht aan iets geeft. En wat er verandert als dat niet meer gaat, bijvoorbeeld door veroudering, depressie of liefdesverdriet.

De nacht in om jong te blijven
‘To die young, as late as possible’. Dat was het credo van de Nacht van Kunst & Wetenschap, een festival vol muziek, theater, kunst en bijzondere experimenten dat 2 juni werd gehouden in de Groningse binnenstad. Geneeskundestudent Noor Hamstra ging voor KennisInZicht de nacht in en onderzocht hoe je jong blijft, ook als je ouder wordt. Ze deed verslag op twitter.

Gezond zonder prik
Gezond zijn en blijven, wie wil dat niet?! Bijna alle kinderen in Nederland krijgen als ze twee maanden oud zijn de eerste prikken om te voorkomen dat ze ziek worden. Daarna volgen er nog veel meer. Mooi, want ze blijven gezond, maar die prikken! UMCG-onderzoeker Jan Wilschut zoekt naar een andere manier van vaccineren.

Muizen verhuizen voor kankeronderzoek
In tachtig procent van de kankers komen cellen voor met een verkeerd aantal chromosomen. Bij de celdeling is iets fout gegaan. UMCG-onderzoeker Floris Foijer wil weten hoe deze ‘foute’ cellen ontstaan en wat hun rol is in de ontwikkeling van kanker. Hij verhuisde onlangs van Engeland naar Groningen, met zijn onderzoeksmuizen.

Geneeskundestudent onderzoekt etalagebenen
Een tijdje moeten staren in een oninteressante etalage om pijnlijke benen wat rust te gunnen. Het overkomt veel ouderen die aderverkalking in de benen hebben, ook wel etalagebenen. Vierdejaars student Geneeskunde Lisanne de Vos onderzocht, naast haar studie, welke rol versuikerde eiwitten spelen bij deze etalagebenen.

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen