Kamerbrief over conclusies onderzoek Different

Array

Geachte voorzitter,
Zeer recent heeft de Inspectie voor de gezondheidszorg (IGZ) haar onderzoek naar zorginstelling Different afgerond. In deze brief informeer ik u over de uitkomsten.

In januari bereikte mij het bericht dat zorginstelling Different behandeling zou leveren die gericht is op het genezen van homoseksualiteit. Naar aanleiding van deze berichtgeving heeft de IGZ direct een inspectiebezoek afgelegd bij Different. Over de uitkomsten van het bezoek heb ik u geïnformeerd door beantwoording van de Kamervragen van de leden Voortman en van Gent (2012Z00707), Hennis-Plasschaert en Mulder (2012Z00709) en Gerbrands en Van Klaveren (2012Z00712). Ik heb destijds aangegeven dat als er nog nadere informatie over deze casus beschikbaar zou komen, ik deze met u zou delen. Daartoe strekt deze brief.

In de antwoorden op de Kamervragen is aangegeven dat het doel van het inspectiebezoek was om na te gaan of er bij Different sprake was van de door de media genoemde ‘homotherapie’. Dit zou een behandeling zijn gericht op het ‘genezen’ van homoseksualiteit. Daarbij heb ik u gemeld, dat uit het onderzoek van de IGZ op geen enkele manier is gebleken, dat er bij Different sprake is van het aanbieden van een dergelijke therapie of behandeling.
Daarnaast richtte het onderzoek van de IGZ, zoals ik in de antwoorden op de Kamervragen ook heb aangegeven, zich op de vraag of er bij Different sprake is van (voorwaarden voor) het bieden van verantwoorde zorg.
Tijdens het inspectiebezoek in januari heeft de IGZ een aantal onvolkomenheden aangetroffen met betrekking tot de diagnosestelling en de inzet van de psychiater. De IGZ heeft Different naar aanleiding daarvan gevraagd om:
– een eerlijke voorlichting over haar zorgaanbod en de (langere termijn) resultaten;
– een uitgebreidere gedragscode waarin de bejegening ten aanzien van clienten die worstelen met hun homoseksuele identiteit en het christen-zijn wordt geexpliciteerd;
– directe maatregelen om voor de clienten van Different deugdelijke diagnoses te stellen en de psychiatrische behandeling, indien geïndiceerd, te laten voldoen aan de standaarden en richtlijnen voor psychiaters van de Nederlandse Vereniging voor Psychiatrie.
Different heeft hierop gereageerd en aan de hand van een aanvulling op de algemene gedragscode uitgelegd welke problematiek zij behandelen en op welke visie zij dit baseren.
Inmiddels is dit uitvoeriger onderzoek van de IGZ naar Different afgerond. De conclusie van de IGZ luidt als volgt. Different kan alleen psychiatrisch behandelen, indien een diagnose is gesteld voor een psychiatrische stoornis.
Als clienten vanwege hun orthodox christelijke geloofsopvatting hun homoseksuele gevoelens niet (kunnen en) willen vormgeven en van daaruit psychisch lijden ondervinden, is er geen sprake van een psychiatrische stoornis. Dan zal de begeleiding van dit lijden bijvoorbeeld in een pastoraal traject moeten worden vormgegeven. De oorsprong van dit lijden is in deze gevallen niet psychiatrisch te duiden, maar komt voort uit de geloofsovertuiging. Er is dan ook geen sprake van een psychiatrische diagnose, geen sprake van psychiatrische behandeling en dus geen sprake van verzekerde zorg.
De IGZ heeft de zorgverzekeraars op de hoogte gesteld van deze conclusie.
Hoogachtend,
de Minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport, mw. drs. E.I. Schippers

bron: Rijksoverheid Kamerstukken

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen