Apotheek Breskens moet contracten sluiten

Array

Rechter oordeelt in zaak over aanmerkelijke marktmacht
De apotheker uit Breskens die weigerde contracten te sluiten met zorgverzekeraars heeft aanmerkelijke marktmacht (AMM). Dat blijkt uit de uitspraak in de bodemprocedure die het College van Beroep voor het bedrijfsleven vandaag heeft gedaan. De apotheker moet nu zijn verplichtingen nakomen en contracten sluiten met verzekeraars. Zo blijft de zorg toegankelijk en betaalbaar.

De uitspraak maakt een einde aan een geschil dat sinds 2009 loopt. In februari 2010 legde de NZa de apotheker,  na een onderzoek,  de verplichting op om onder redelijke voorwaarden contracten te sluiten met zorgverzekeraars.

Omdat de apotheker marktmacht heeft en contracten weigerde, konden zorgverzekeraars niet voldoen aan hun zorgplicht in de regio Breskens. De apotheker wilde geen contracten sluiten met verzekeraars die het preferentiebeleid voeren. Die verzekeraars vergoeden enkel het geneesmiddel met de laagste prijs uit een groep van middelen met dezelfde werkzame stof. Doordat de apotheker niet mee wilde werken kon het zo zijn dat patienten onnodig te dure medicijnen kregen en de zorgkosten hiermee opliepen.

De rechter gaf de NZa op alle punten gelijk in de rechtzaak. De NZa is daar tevreden over. Op deze manier hebben verzekerden in de regio Breskens goed toegang tot een apotheek en worden er niet onnodig hoge kosten gemaakt voor medicijnen.

bron: NZa

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen