Koninklijke onderscheiding voor anesthesioloog Van der Ham

Array

Anesthesioloog Willem van der Ham (63) uit Eindhoven is vrijdagmiddag 8 juni 2012 benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje Nassau. De Koninklijke onderscheiding werd tijdens zijn afscheid van het Catharina Ziekenhuis uitgereikt door loco-burgemeester Staf Depla van de gemeente Eindhoven. Van der Ham werd benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje Nassau vanwege zijn bijzondere verdiensten voor de medische specialistische zorg. Als medisch specialist heeft hij 33 jaar in het Catharina Ziekenhuis gewerkt. Hij was bestuurslid van de beroepsbelangencommissie Nederlandse Vereniging voor Anesthesiologie en van 2007 tot 2010 voorzitter van de Orde van Medisch Specialisten.

Hoogstaande Intensive Care-geneeskunde
Na zijn studie in Leiden en zijn opleiding in Nieuwegein is Van der Ham in 1979 in het Catharina Ziekenhuis gaan werken als anesthesioloog. Van 1980 tot 1993 was hij medisch organisatorisch hoofd van de Intensive Care (IC) en voorzitter van de IC- adviescommissie. Door zijn inzet, contacten en kennis van onder meer de Amerikaanse IC-geneeskunde en anesthesiologie heeft hij bijgedragen aan de ontwikkeling van volwaardige en kwalitatief hoogstaande Intensive Care-geneeskunde in het Catharina Ziekenhuis en daarmee de IC-geneeskunde en anesthesiologie in Nederland. Van der Ham heeft direct bijgedragen aan de uitbreiding en verdieping van de cardio-thoracale chirurgische zorg en het opzetten van grote oncologische chirurgie in het ziekenhuis.

Orde van Medisch Specialisten
In 1997 stond Van der Ham aan de basis van de oprichting van de Orde van Medisch Specialisten; de landelijke beroepsvereniging voor en door medisch specialisten. Later, in 2007 werd hij voorzitter van de orde. Van der Ham heeft zijn expertise ingezet om de medisch specialistische zorg en de bekostiging daarvan door een moeilijke periode van grote budgettaire overschrijdingen door verkeerde bekostigingssystematiek te leiden. Hij heeft een zeer belangrijke rol gespeeld in het tot stand komen van het drie partijen convenant met minister Schippers en de Nederlandse Vereniging voor ziekenhuizen. Hierdoor is grote onrust voorkomen en kwam de focus weer op kwaliteit te liggen.

Betere kwaliteit van zorg
Daarnaast adviseerde Van der Ham onder meer raden van bestuur van de zorgverzekeraar, dat door een bepaalde medische behandeling vaker uit te voeren (te concentreren) er een betere kwaliteit van zorg ontstaat waardoor de kosten zullen dalen en de kwaliteit omhoog gaat. Deze beweging is nu, drie jaar later, massaal waar te nemen.

Recente artikelen