Tuberculose-vaccins: krachtig wapen tegen groeiende dreiging

Array

Onderzoekers zijn hard op weg om een oplossing te bieden tegen de groeiende dreiging van tuberculose. Met nieuwe, effectievere vaccins zal het aantal ziektegevallen fors dalen en kan tbc uiteindelijk uitgebannen worden. Levensreddend dus, maar om ze te kunnen ontwikkelen is intensieve samenwerking noodzakelijk. TuBerculosis Vaccine Initiative (TBVI) brengt deze samenwerking tot stand. Vandaag publiceert de organisatie het jaarverslag 2011.

Tuberculose (tbc) veroorzaakt per jaar bijna anderhalf miljoen doden. Jaarlijks wordt de ziekte bij bijna negen miljoen mensen geconstateerd. Er wordt nog wel eens gedacht dat tbc alleen nog in de geschiedenisboeken voorkomt, of in arme gebieden, maar mondialisering, tbc/hiv co-infectie en toenemende antibiotica-resistentie, maken dat tbc wereldwijd een groeiende dreiging vormt. Europa is geen uitzondering. In een interview in TBVI’s jaarverslag waarschuwt Zsuzsanna Jakab, directeur van het WHO kantoor voor de Europese Regio: “Tbc stopt niet aan de grens. Dat maakt het een serieus probleem voor alle landen, arm of rijk, met of zonder hoge ziektecijfers.” De situatie is alarmerend in grote delen van Afrika, uitermate zorgelijk in delen van Azie en een groeiend probleem in Europa. In 2011 sloeg de WHO alarm over de situatie in de Europese Regio. Dr. Jakab pleit dan ook voor meer financiering voor de ontwikkeling van betere medicijnen, diagnostiek en vaccins: “We moeten dringend beter middelen vinden in de strijd tegen tuberculose, middelen waarmee we snel en effectief de ziekte onder controle krijgen.”

In de afgelopen jaren heeft het onderzoek naar nieuwe tuberculose-vaccins flinke vooruitganmg geboekt. Wereldwijd worden op dit moment twaalf vaccinkandidaten klinisch getest, zeven daarvan zijn afkomstig uit het portfolio van TBVI. Een aantal andere vaccinkandidaten is hard op weg om ook aan de klinische fase te beginnen. “Het doet me enorm plezier om naar de ontwikkeling van deze projecten te kijken,” vertelt Georges Thiry, voorzitter van het Produkt Ontwikkelings Team van TBVI. “Onze projekten lopen goed op dit moment, en ik weet hoeveel daar bij komt kijken.”

Intensieve, internationale samenwerkingsverbanden en innovatieve financiering spelen een cruciale rol in de voortgang van nieuwe vaccins. In het afgelopen jaar heeft TBVI een nieuw netwerk opgericht van Afrikaanse en Europese onderzoekers en is de organisatie onderdeel geworden van een gezamelijk onderzoeksprogramma op het gebied van nieuwe vaccinatietechnologien. De relatie met vaccinontwikkelaar Aeras in Amerika is verdiept, en in samenwerking met vooraanstaande wetenschappers is een strategisch document opgesteld waarin de onderzoeksprioriteiten voor het komende decenium staan omschreven. TBVI’s directeur dr. Jelle Thole is blij met de ontwikkelingen van het afgelopen jaar. “Onze inspanningen hebben ons dichterbij een wereldwijd partnership gebracht, daarnaast ben ik erg trots op de wetenschappelijke prestaties van ons onderzoeksnetwerk.”

Gezien de huidige ontwikkelingen in het tuberculosevaccin-onderzoek, liggen nieuwe vaccins binnen handbereik. Maar om deze vaccins snel te kunnen ontwikkelen en te leveren aan hen die ze nodig hebben is gezamelijke inzet nodig van politici, beleidsmakers, industrie en donoren. Zonder die inzet gaat het huidige momentum verloren. Dat zou geen optie mogen zijn.

 

Het volledige jaarverslag (in het Engels) is na te lezen op de website van TBVI.

Recente artikelen