‘Behoefte aan junkfood door slaaptekort’

Array

Na een korte nachtrust hebben we vaak trek in een vette hap. Niet zo gek, want onze hersenen moedigen ons daartoe aan blijkt uit nieuw onderzoek.
Wetenschappers van het St Luke’s – Roosevelt Hospital Center en de Columbia University in New York vonden dat het beloningscentrum in de hersenen van gezonde vrijwilligers actiever is bij slaaptekort dan na een normale nachtrust.

Ze kwamen tot deze conclusie na een onderzoek onder 25 mannen en vrouwen. De hersenactiviteit werd bepaald met een MRI-scan.

Pizza
De deelnemers bekeken foto’s van gezonde en ongezonde voedingsmiddelen na zowel een regelmatige nachtrust, als na vijf nachten met een slaaptekort. “De hersengebieden voor beloning werden vooral bij de mensen met een slaaptekort geactiveerd bij het zien van ongezond voedsel zoals snoep en pizza”, vertelt onderzoeker Marie-Pierre St-Onge.

Het onderzoek ondersteunt het idee dat een slaaptekort invloed heeft op de regulering van honger en overgewicht. Eerdere onderzoeken lieten zien dat mensen die te weinig slapen meer eten en een grotere behoefte hebben aan zoet en zout voedsel.

St-Onge presenteerde de resultaten van het onderzoek op het congres Sleep 2012 in Boston.

bron: NU nl

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen