Twee documenten over beroepsgeheim vastgesteld

Array

De Algemene Ledenvergadering van GGZ Nederland heeft vandaag de ‘handreiking beroepsgeheim’ en de ‘meldcode huiselijk geweld en kindermishandeling’ aangenomen. Met beide documenten beoogt GGZ Nederland professionals te ondersteunen bij de afwegingen rond beroepsgeheim en melding van vermoedens van kindermishandeling of huiselijk geweld.

Handreiking beroepsgeheim
De handreiking beroepsgeheim benoemt zes stappen voor zorgvuldig handelen in situaties waarin de ggz-professional zijn beroepsgeheim mag, moet of kan doorbreken.Op alle zorgprofessionals rust de plicht tot geheimhouding op wat patienten hen als geheim toevertrouwen of op wat als geheim mag worden verondersteld. Het doorbreken van het beroepsgeheim kan strafbaar zijn. De bestaande wetgeving biedt ook mogelijkheden om de geheimhoudingsplicht op te heffen, maar niet alle hulpverleners weten wat mogelijk is.

De handreiking biedt duidelijkheid voor ggz-hulpverleners over wanneer het mogelijk is om het beroepsgeheim te doorbreken. Niet alleen binnen de instelling maar ook in samenwerking met anderen: ggz- professionals opereren in toenemende mate in instellingsoverstijgende zorgnetwerken, zoals bemoeizorgteams, zorgadviesteams en veiligheidshuizen.

Meldcode huiselijk geweld en kindermishandeling ‘Over sommige kinderen moet je praten’
De meldcode huiselijk geweld en kindermishandeling loopt vooruit op een wetsvoorstel dat de Tweede Kamer nog moet behandelen. Ook hier is het doel de professional te ondersteunen bij het maken van een eigen afweging om te melden in het geval van huiselijk geweld of kindermishandeling.

Huiselijk geweld en kindermishandeling maken een belangrijk deel uit van het aantal geweldsincidenten in Nederland. Minstens een kwart van het aantal patienten in de ggz heeft te maken gehad met huiselijk geweld of kindermishandeling. Bekend is dat huiselijk geweld en kindermishandeling kunnen bijdragen aan het ontstaan en voortduren van psychische problemen.

In de loop van 2012 treedt naar verwachting de wet ‘Verplichte meldcode huiselijk geweld en kindermishandeling’ in werking. Deze wet verplicht professionele organisaties op het terrein van gezondheid, educatie en veiligheid, een meldcode huiselijk geweld en kindermishandeling te hebben en te gebruiken.

GGZ Nederland heeft vanwege het belang van het bestrijden van kindermishandeling besloten vooruit te lopen op de wetgeving.

bron: GGZ Nederland

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen