Zorggroepen en diabetespoli’s verbeteren kwaliteitsbeleid

Array

60 zorggroepen (62%) en 52 poliklinieken (50%)  in Nederland zijn vol enthousiasme gestart in het project ‘Aan de slag met kwaliteitsbeleid’ (ASK). Dit project geeft hen inzicht in het huidige kwaliteitsbeleid dat zij voeren voor mensen met diabetes type 2 en maakt duidelijk waar verbeteringen mogelijk zijn.

Een van de grote voordelen voor de respondenten is de mogelijkheid om persoonlijk begeleid te worden in dit traject. Uniek in dit project is dat de hoge respons een goed beeld oplevert van het huidig gevoerde kwaliteitsbeleid in Nederland zowel in de eerste als in de tweedelijn. Dit project wordt gesubsidieerd vanuit het Nationaal Actieprogramma Diabetes.

Binnen ASK zijn wetenschappelijk onderbouwde vragenlijsten ontwikkeld om inzicht te krijgen in het kwaliteitsbeleid. De deelnemers aan dit project krijgen hun eigen resultaten en de landelijke resultaten gepresenteerd in de vorm van een spinnenwebgrafiek. Zo kunnen zij hun kwaliteitsbeleid vergelijken met die van andere zorggroepen en poli’s in Nederland. Ook krijgen zij inzicht waar hun kwaliteitsbeleid verbeterd kan worden. Om het kwaliteitsbeleid daadwerkelijk te verbeteren en kracht bij te zetten, krijgen zij toegang tot een toolbox met instrumenten die handvatten bieden om met kwaliteit aan de slag te gaan. Respondenten worden persoonlijk benaderd en krijgen tevens de mogelijkheid om persoonlijk advies te krijgen van de projectgroep.

Het project wordt uitgevoerd door het Juliuscentrum, RIVM en Kenniscentrum voor ketenzorg. Door de samenwerking wordt kennis, onderzoek en implementatie gebundeld. Hierdoor wordt een volledig traject geboden op het gebied van het verbeteren van het kwaliteitsbeleid. Dit project draagt bij aan het doel van het actieprogramma om de werkwijze vanuit de NDF Zorgstandaard kracht bij te zetten.

bron: Diabetesfederatie

 

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen