Brochure helpt bij gesprek tussen patiënt en arts over levenseinde

Array

Praten met de dokter over de laatste fase van het leven gebeurt vaak te laat. Met als gevolg teleurstellingen, onbegrip en het gevoel bij patienten en hun familie dat het te laat is voor wezenlijke besluiten. Acht organisaties brengen vandaag de publieksbrochure Spreek op tijd over uw levenseinde uit. Deze biedt hulp om met de dokter in gesprek te gaan over wensen, verwachtingen en mogelijkheden aan het einde van het leven.

‘Maak wederzijdse wensen, verwachtingen en mogelijkheden bespreekbaar voordat het te laat is’. Dat is het credo van acht samenwerkende organisaties voor patienten, ouderen en artsen. Om patienten op weg te helpen hebben ze gezamenlijk de publieksbrochure Spreek op tijd over uw levenseinde uitgebracht. De brochure biedt voorbeeldvragen om patienten te helpen tijdig in gesprek te gaan met hun dokter. Verder bevat de brochure informatie over wilsverklaringen, zorgmogelijkheden aan het einde van het leven (palliatieve zorg) en euthanasie.

De patientenbrochure is een vervolg op de vorig jaar uitgebrachte artsenbrochure. Nu hebben artsen en patienten samen een instrument in handen om met elkaar het moeilijke gesprek over het levenseinde aan te gaan, zonder misverstanden. De patientenbrochure wordt officieel aangeboden op 14 juni 2012 tijdens het KNMG-symposium ‘Geef nooit op?’ waar gediscussieerd zal worden over doorbehandelen in de laatste levensfase.

Samenwerkende organisaties: artsenfederatie KNMG, de patientenorganisaties NFK, NPCF, NPV en NVVE en de seniorenbelangenbehartigers ANBO, Unie KBO en PCOB.

Lees ook interview met arts en patient over gesprek levenseinde:

Patiente A. vecht tegen leukemie: “Als je aan het einde van je leven staat moet je zo mogelijk zelf kunnen kiezen”

Huisarts Marith Rebel-Volp: “Mijn ervaring is dat de meeste patienten opgelucht zijn als ik hen vraag waar ze bang voor zijn en wat hun ideeen zijn over de laatste fase.”

KNMG

KNMG, dé artsenorganisatie in Nederland
De landelijke artsenfederatie KNMG (Koninklijke Nederlandsche Maatschappij tot bevordering der Geneeskunst) behartigt de belangen van meer dan 53.000 artsen en studenten geneeskunde. Dit werk voeren we uit in nauwe samenhang met de zeven federatiepartners van de KNMG.

De KNMG maakt zich sinds de oprichting in 1849 sterk voor de kwaliteit van de beroepsuitoefening en de volksgezondheid. De federatie richt zich op dossiers die de verschillende beroepsverenigingen overstijgen en dus voor alle artsen relevant zijn.

Recente artikelen