Goud op de 100 meter HTA van zorginnovaties voor chronisch zieken

Array

Oratie dr. M.P.M.H.(Maureen) Rutten-van Moelken
Besparingen ketenzorg voor chronisch zieken moeilijk te verzilveren
Chronisch zieken kunnen deelnemen aan integrale zorgprogramma’s, waarvoor de zorggroep een vast bedrag per jaar krijgt. Door averechtse prikkels voor zorgverleners blijven de besparingen die dit bekostigingssysteem zou moeten opleveren uit. Goede afspraken kunnen dit voorkomen. Dit stelt prof.dr. Maureen Rutten-van Moelken in haar oratie Goud op de 100 meter HTA (Health Technology Assessment) van zorginnovaties voor chronisch zieken. Met het uitspreken van haar rede op vrijdag 22 juni 2012 aanvaardt Rutten-van Moelken het ambt van bijzonder hoogleraar Economische Evaluatie van Zorginnovaties voor Chronisch Zieken bij het Instituut Beleid en Management Gezondheidszorg (iBMG).

Nederland kent 4,5 miljoen chronisch zieken en dit aantal neemt snel toe. Een op de drie mensen van 75 jaar en ouder heeft meer dan een chronische ziekte en door eerdere opsporing en betere behandeling kunnen de beperkingen daarvan tot op steeds latere leeftijd worden uitgesteld. De zorguitgaven per hoofd van de bevolking stijgen hierdoor hard. Zoeken naar besparingen is noodzakelijk.

Om het ervaren gebrek aan samenhang in de zorg voor chronisch zieken op te lossen zijn integrale zorgprogramma’s ontwikkeld. Integrale zorgprogramma’s voor o.a. diabetes en COPD worden sinds 2010 bekostigd door een keten-DBC (Diagnose Behandel Combinatie). Geen aparte declaraties meer voor ieder onderzoek of bezoek aan een huisarts, fysiotherapeut of dietist, maar een vast bedrag per jaar voor alle zorg die een patient met een chronische ziekte nodig heeft. Deze extra investeringen in de zorg dicht bij huis zouden tot grote besparingen moeten leiden.

Toch wordt die verwachting vooralsnog niet waargemaakt. Dat komt volgens Rutten-van Moelken door allerlei averechts werkende prikkels in het bekostigingssysteem van de zorg. Door de prestatiebekostiging van ziekenhuizen en specialisten kunnen die een terugloop in patienten gemakkelijk compenseren door meer nieuwe en duurdere DBC’s te openen. Ook zien we aarzelingen bij huisartsen. Zij moeten veel investeren om zorg binnen een keten-DBC te mogen leveren en hebben soms niet genoeg patienten met bijvoorbeeld COPD om dit terug te verdienen. Bovendien zitten bepaalde vormen van zorg die volgens de zorgstandaard in een integraal zorgprogramma thuishoren niet eens in het basispakket. Dat geldt bijvoorbeeld voor beweegprogramma’s en medicijnen die helpen bij stoppen met roken, een van de meest kosteneffectieve vormen van preventie die er bestaat, al komen die laatste in 2013 weer terug in het pakket.

In haar oratie stelt Rutten-van Moelken dat binnen de keten-DBC veel nadrukkelijker afspraken moeten worden gemaakt met de ziekenhuizen over inhoudelijke samenwerking en substitutie van zorg van het ziekenhuis naar de 1e lijn. Als gezamenlijke doelen worden gehaald, kunnen de daaruit voortvloeiende besparingen samen met de zorgverzekeraars worden gedeeld en geinvesteerd in verbetering van zorg.

Titel oratie
Goud op de 100 meter HTA van zorginnovaties voor chronisch zieken

Leerstoel:
Economische evaluatie van zorginnovaties voor chronisch zieken

Datum
22 juni 2012 16:00

Locatie:
Woudestein, aula

Faculteit
instituut Beleid en Management Gezondheidszorg (iBMG)

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen