Meer zicht op ontstaan van ziekte van Moschowitz

Array

Een aanval van het immuunsysteem op een lichaamseigen component voorkomen
Onderzoekers van Sanquin Bloedvoorziening hebben een belangrijke stap gezet om dat te bereiken. We weten nu meer over het ontstaan van de auto-immuunziekte TTP. Het spontaan ontstaan van antilichamen gericht tegen een lichaamseigen component bij voorheen gezonde personen is een van de belangrijkste oorzaken van Trombotische Trombocytopenische Purpura. De onderzoekers hebben ontdekt hoe deze component (ADAMTS13) wordt opgenomen door bij de afweer betrokken antigeen presenterende cellen. De ontdekking van dit nieuwe mechanisme draagt bij aan een beter begrip over het ontstaan van Trombotische Trombocytopenische Purpura.

TTP
Trombotische Trombocytopenische Purpura, ook wel de ziekte van Moschowitz genoemd, is een zeldzame en ernstige auto-immuunziekte waarbij er stolsels in de bloedvaten ontstaan. Deze stolsels ontstaan doordat grote moleculen van het stollingseiwit von Willebrand factor niet worden verkleind. Een tekort aan het lichaamseigen eiwit ADAMTS13 is daar de oorzaak van. De aandoening kan uiteindelijk leiden tot het uit elkaar vallen van rode bloedcellen (hemolyse) en beschadiging van de organen.

Samenwerking
Het onderzoek is uitgevoerd door een samenwerkingsverband van onderzoekers van Stichting Sanquin bloedvoorziening, het Academisch Medisch Centrum in Amsterdam, het Universitair Medisch Centrum Utrecht en de Queens Medical Centre, Universiteit van Nottingham.

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen