Nieuwsuur: het werk van o.a. tabakslobbyisten op de Nederlandse politiek

Array

#Nieuwsuur, over het werk van o.a. tabakslobbyisten op de Nederlandse politiek (start 19m50s)Get Microsoft SilverlightBekijk de video in andere formaten.In de politiek lobbyt iedereen. Niemand wil het verbieden maar het is allemaal weinig transparant. De PvdA komt daarom met een eigen voorstel. In Nieuwsuur aandacht voor de vraag: wat is de invloed van lobbyisten op de Haagse besluitvorming? In de studio reageert Pauline Dekker, longarts van het Rode Kruis-ziekenhuis in Beverwijk. Zij ijverde de afgelopen jaren voor handhaving van het rookverbod.

De PvdA komt nog deze zomer met een voorstel om te zorgen voor meer transparantie rondom lobbypraktijken op het Binnenhof. Dat zegt PvdA-Kamerlid Lea Bouwmeester. Voortaan moeten ministers en staatssecretarissen in ieder wetsvoorstel dat ze naar de Tweede Kamer sturen een speciale paragraaf opnemen over lobbyen.

In onder meer Engeland, de Verenigde Staten en Brussel bestaat al veel strengere regelgeving rond lobbypraktijken. Daar worden standaard gespreksverslagen openbaar gemaakt van gesprekken met bijvoorbeeld de tabakslobby. Onlangs publiceerde de Algemene Rekenkamer een rapport waaruit blijkt dat lobbyisten in Nederland vaak beter geïnformeerd zijn dan Kamerleden. Het rapport schetst hoe een vertegenwoordiger van de tabaksindustrie toegang had tot voormalig staatssecretaris De Jager. Die vertegenwoordiger bleek CDA-prominent Elco Brinkman te zijn.

Het Presidium van de Tweede Kamer werkt onder leiding van voorzitter Gerdi Verbeet ondertussen aan een register voor lobbyisten met toegang tot de Tweede Kamer. Alle namen van lobbyisten die gebruik maken van een vaste kamerpas worden vanaf september gepubliceerd op de website van de Tweede Kamer. Nu bestaat een dergelijk register nog niet.

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

One thought on "Nieuwsuur: het werk van o.a. tabakslobbyisten op de Nederlandse politiek"

  1. Geweldig hoor- en wederhoor van Nieuwsuur! Maar niet heus. Weer de typische eenzijdige benadering van de publieke omroep. Alsof er geen tegenstemmen bestaan…

    Maar mocht deze wetgeving in deze richting worden ingevoerd, dan zou die wel eens een tweesnijdig zwaard kunnen zijn dat ook onthult hoe de anti-tabaksindustrie en farmaceuten bij de overheid lobbyen.

Comments are closed.

Recente artikelen