Rapport Over Q-koorts en de menselijke maat

Array

De burger heeft er recht op behoorlijk behandeld te worden door de overheid. En laten we duidelijk zijn: meestal gebeurt dat ook. Maar het lukt niet altijd. En dan is het goed dat iemand die zich benadeeld of onrechtvaardig behandeld voelt, voor bescherming terecht kan bij een onafhankelijk instituut. Dat instituut is de Nationale ombudsman.

De Nationale ombudsman levert een bijdrage aan het herstel van vertrouwen in de overheid. Hij doet dit door zijn kennis te delen met overheidsinstanties, onderzoek te starten of mensen te helpen bij onnodige bureaucratie. Een onderzoek van de Nationale ombudsman kan worden afgesloten met een rapport. Deze rapporten zijn openbaar en worden gepubliceerd op www.nationaleombudsman.nl 

Een belangrijke conclusie van de Commissie Van Dijk is dat de overheid gedurende de Q-koortsepidemie te traag en te terughoudend is opgetreden. Een gevoel van urgentie ontbrak lange tijd. De verschillen in de werkwijzen van de ministeries LNV en VWS werkten vertragend. Het gebrek aan transparante communicatie naar het publiek leidde tot onrust onder de bevolking en de bestuurders in de regio.

“Het spijt mij”

Aan het slot van de hoorzitting over de gevolgen van het optreden van de overheid en in het bijzonder van de toenmalige bewindspersonen minister Verburg en minister Klink en hun ambtenaren bij de aanpak van Q-koorts zei een vrouw die nog steeds de gevolgen ervaart van de Q-koortsbesmetting: “Ik mis drie woorden … Het spijt mij.” De Nationale ombudsman, Alex Brenninkmeijer, presenteert dinsdag 19 juni om 10.30 uur zijn rapport over Q-koorts (PDF) in Perscentrum Nieuwspoort.

De Q-koortsepidemie werd enkele jaren geleden veroorzaakt door geitenhouderijen. Veel mensen in de omgeving liepen zonder het te weten een besmetting op. Bij de meesten bleven de verschijnselen beperkt, maar waarschijnlijk enkele honderden zijn chronisch ziek geworden.

Veel Q-koortspatienten voelen zich niet gezien en niet gehoord door de overheid. Volgens de Ombudsman heeft de overheid tot dusver niet serieus naar een passende oplossing gezocht. Hij is daarom in januari dit jaar een onderzoek gestart. Hij onderzocht hoe patienten die als gevolg van Q-koorts chronisch ziek zijn geworden, genoegdoening moeten krijgen van de overheid.

In het kader van dit onderzoek heeft de Nationale ombudsman op 24 april de oud-ministers Klink en Verburg tijdens een openbare hoorzitting in ‘s-Hertogenbosch over Q-koorts gehoord. Hij heeft ook de heren Van de Sande (GGD Hart voor Brabant), Van Lokven (voormalig ZLTO) en Richardus (Erasmus MC) gehoord. Daarnaast zijn twee patienten aan het woord geweest om hun verhaal te vertellen.

Vanaf 10.30 uur is het rapport beschikbaar via de website van de Nationale ombudsman.

Volg de persconferentie live

Omroep Brabant en Politiek 24 zenden de persconferentie over het Q-koorts rapport van de Nationale ombudsman live uit op hun website. Deze kunt u daar vanaf 10:30 uur volgen.

 

 

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen