Hoe met succes een richtlijn invoeren?

Array

Voor een succesvolle implementatie van de Urine- bij moet deze beter worden afgestemd op de opleidingsniveaus van verzorgenden en helpenden en rekening houden met veel parttime contracten. Ook zijn goede samenwerkingsverbanden met de andere betrokken disciplines zoals artsen, apothekers en fysiotherapeuten noodzakelijk. Deze conclusies trekken V&VN en in TvZ, op basis van een onderzoek in verpleeg- en verzorgingshuizen en de thuiszorg.

De zorg rondom urine-incontinentie is vooral bij ouderen vaak onder de maat. In 2010 werd de richtlijn Urine-incontinentie bij kwetsbare ouderen gepubliceerd. V&VN en NIVEL brachten de factoren in kaart die implementatie van deze richtlijn in de caresector beinvloeden. Een artikel in TvZ doet verslag van de onderzoeksuitkomsten van het project `Proefimplementatie richtlijnen in de care’ dat V&VN en NIVEL in 2010 en 2011 in opdracht van de Regieraad hebben uitgevoerd.

 

Over de richtlijn
De richtlijn Urine-continentie bij kwestbare ouderen is in opdracht van V&VN door het LEVV in het kader van Zorg voor Beter ontwikkeld. Bij de richtlijn is een ook praktijkkaart ontwikkeld. Aan de totstandkoming is onder andere meegewerkt door V&VN Continentie Verpleegkundigen & Verzorgenden.
De V&VN-commissie Legitimering Richtlijnen heeft deze richtlijn gelegitimeerd.

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen