Drempelwaarden voedselallergie

Array

Het UMC Utrecht en TNO lopen wereldwijd voorop in het definieren van drempelwaarden bij voedselallergie: vanaf welke concentratie moeten fabrikanten vermelden dat allergenen in het eten zitten?

Goed nieuws voor mensen met een voedselallergie.
Het UMC Utrecht heeft bij heel gevoelige patienten de drempelwaarde gemeten. Vanaf welke concentratie allergeen krijgen patienten een allergische reactie? “Vroeger dachten we dat een allergische reactie alles of niets was”, vertelt dermatoloog dr. Andre Knulst in tijdschrift Uniek. “Een patient zou altijd reageren, ook op een minuscule hoeveelheid allergeen, pinda bijvoorbeeld. Wij hebben laten zien dat dat niet zo is. Ook extreem gevoelige patienten kennen drempelwaarden.”

Met deze kennis bedenken het UMC Utrecht en TNO nu samen met de overheid, patienten NOTorganisaties en de voedselindustrie in internationaal verband vanaf welke allergeenconcentraties, verpakkingen een waarschuwing zouden moeten bevatten. Het doel is 95 tot 99 procent van de patienten volledig te beschermen. Verwacht wordt dat de resterende 1 tot 5 procent slechts een milde reactie zal krijgen omdat de concentratie allergeen zo laag is.

Het betekent dat voedingsbedrijven alleen boven een bepaalde concentratie melding hoeven maken van een allergeen. Dat is slimmer dan de universele waarschuwing `kan sporen van … bevatten’ die nu op heel veel voedingsmiddelen staat. Zo’n twee tot drie procent van de Nederlanders heeft
voedselallergie. Lees hier het hele artikel in Uniek.

Verder in Uniek: hartklep van DSM-vezel
Het UMC Utrecht heeft twee jaar lang het exclusieve recht om onderzoek te doen met een supersterke vezel van DSM. Experimenteel hartonderzoeker Paul Gruendeman gaat er een hartklep van maken. Het gaat om een anatomisch gevormde klep die via de liesslagader in te brengen is. Met de Dyneema-vezel hoopt Gruendeman een kunstklep te maken die de voordelen van biologische en mechanische kleppen combineert. Als alle proeven succesvol zijn, gaan DSM en het UMC Utrecht over twee jaar samen op zoek naar een bedrijf dat de hartklep op grote schaal wil produceren. Lees hier het hele artikel in Uniek.

Uniek is het relatietijdschrift van het UMC Utrecht dat vier maal per jaar verschijnt in een oplage van 20.000.

bron: UMC Utrecht

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen