Onderzoek financiële handelswijze plastisch chirurg afgerond

Array

In februari 2012 werd het Jeroen Bosch Ziekenhuis geconfronteerd met het bericht dat voormalig plastisch chirurg, de heer Maas Geesteranus, zich voor medische ingrepen contant liet betalen. De plastisch chirurg werkte in het voormalige Bosch Medicentrum, één van de rechtsvoorgangers van het huidige Jeroen Bosch Ziekenhuis (JBZ). Uit onderzoek, uitgevoerd in opdracht van het JBZ, is vast komen te staan dat er destijds inderdaad contante betalingen aan hem zijn gedaan voor medische ingrepen.

De conclusies van het onderzoek onderstrepen voor de Raad van Bestuur nog eens het belang van de strakke financiele procedures die tegenwoordig binnen het ziekenhuis gelden.  Contante betalingen worden goed geadministreerd en verantwoord, er is een beleid gericht op het voorkomen van belangenverstrengeling en het ziekenhuis houdt zich aan de code voor Good Governance.

De Raad van Bestuur van het Jeroen Bosch Ziekenhuis liet naar aanleiding van het bericht over de vermeende contante betalingen een onafhankelijk forensisch onderzoek uitvoeren door het Instituut voor Financieel Onderzoek (IFO) uit Amersfoort. Volgens het bericht zou er sprake zijn van contante betalingen van medische ingrepen als neus- en ooglidcorrecties en met name om borstvergrotingen. Doel van het onderzoek was om alle feiten en omstandigheden boven tafel te krijgen om lessen voor de toekomst te leren dan wel om maatregelen te nemen. Het onderzoek moest antwoord geven op de vragen of er sprake was van contante betalingen en de verantwoording daarvan en in hoeverre medewerkers van het toenmalige Bosch Medicentrum (BMC) betrokken waren. Aanvullend is nog de vraag gesteld of verzekeraars destijds zijn benadeeld.

Conclusies
Naar aanleiding van het onderzoek is komen vast te staan dat de heer Maas Geesteranus zich destijds inderdaad contant heeft laten betalen voor medische ingrepen die onder zijn verantwoordelijkheid in het BMC plaatsvonden. Hij was van 1972 tot aan zijn pensioen medio 2001 de enige plastisch chirurg in het BMC. Het was in die tijd overigens niet ongebruikelijk dat niet-verzekerde zorg contant werd betaald. Wat door de onderzoekers van IFO niet meer kon worden vastgesteld was of de heer Maas Geesteranus de contante ontvangsten heeft verantwoord in zijn eigen financiele administratie. De stukken uit de administratie van de heer Maas Geesteranus die daarover helderheid hadden moeten verschaffen, zijn niet meer voorhanden. Voor deze stukken geldt namelijk een wettelijke bewaartermijn van 7 jaar.

bron: JBZ

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen