Bedrijfsartsenpraktijk Viaene in Goes onder verscherpt toezicht

Array

De Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) heeft verscherpt toezicht ingesteld op bedrijfsartsenpraktijk Viaene in Goes voor een periode van zes maanden. De IGZ doet dit vanwege een groot aantal tekortkomingen in de praktijkvoering. Deze leveren risico’s op voor de kwaliteit en veiligheid van de zorg. De IGZ heeft er onvoldoende vertrouwen in dat de bedrijfsarts snel en effectief zijn praktijk kan verbeteren.

De IGZ onderzocht de kwaliteit van de bedrijfsartsenpraktijk naar aanleiding van twee uitspraken van het Centraal Tuchtcollege en een uitspraak van het Regionaal Tuchtcollege. De bedrijfsarts kreeg zowel een berisping, een waarschuwing en een voorwaardelijke schorsing van 3 maanden opgelegd. Ook twee meldingen van burgers waren aanleiding voor onderzoek.

De inspectie stelt dat de bedrijfsarts geen verbeteringen heeft aangebracht naar aanleiding van de uitspraken van de Tuchtcolleges. Hij beperkt zijn werkzaamheden niet tot het deskundigheidsgebied van een bedrijfsarts, doet onderzoeken die niet in redelijke verhouding staan tot het te bereiken doel en kiest niet steeds voor de voor de patient minst belastende methode van onderzoek.

Tijdens het bezoek stelde de inspectie vast dat de bedrijfsarts zijn dossiers niet opstelt volgens de richtlijnen van de beroepsgroep. De dossiers zijn bovendien opgesteld in een onleesbaar handschrift waardoor de continuïteit bij zijn afwezigheid niet is geborgd. Het instrumentarium in de praktijk wordt niet systematisch onderhouden en is niet voorzien van actuele controlestickers. Verder is de ruimte waar de audiogrammen worden afgenomen niet gekeurd.

Het verscherpt toezicht geldt voor zes maanden. De inspectie heeft bedrijfsartsenpraktijk Viaene meerdere maatregelen opgelegd met een strikt tijdpad. Deze zullen tijdens maandelijkse inspectiebezoeken worden getoetst. Als de inspectie vaststelt dat de noodzakelijke verbeteringen niet of onvoldoende worden gerealiseerd, zal zij passende maatregelen nemen.


bron: IGZ
Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen