Motivatieonderzoek Cools wint Amerikaanse beurs

Array

Roshan Cools, hoogleraar Cognitieve neuropsychiatrie aan de Radboud Universiteit Nijmegen krijgt een onderzoeksbeurs van 600.000 dollar van de Amerikaanse James S. McDonnell Foundation voor een plan om de hersenmechanismen van motivatie en wilskracht te onderzoeken.
Roshan Cools krijgt de prijs om de precieze verhouding tussen motivatie en cognitieve controle te onderzoeken en erachter te komen wat de hersensignaalstof dopamine daarmee te maken heeft.

`Wat ik wil weten is of het wel klopt dat motivatie, of wilskracht, het makkelijker maakt om onze doelen te bereiken, om cognitieve controle uit te oefenen. Is dat zo, en is dat in alle gevallen zo? Waarschijnlijk niet. De ene vorm van cognitieve controle is namelijk de andere niet. Gemotiveerd zijn lijkt goed te werken voor de ene taak, maar juist slecht voor de andere taak. Vaak wordt gedacht dat als iemand zijn doelen niet bereikt, dat er dan iets mankeerde aan zijn motivatie. “Je hebt zeker niet genoeg je best gedaan…” Klopt dat wel”

Fundamenteel
Ze was een van de vijfentwintig onderzoekers die persoonlijk werd uitgenodigd om een aanvraag in te dienen. De McDonnell foundation maakte maandag bekend acht aanvragen te honoreren. Roshan Cools, die werkt bij het Donders Institute for Brain, Cognition and Behaviour, is blij met de beurs. `De stichting durft echt fundamentele vragen te financieren. Ik hoefde ook geen gedetailleerd en uitgewerkt onderzoeksvoorstel in te dienen, een essay met een goede toelichting op het idee was voldoende.

Hoe ik het onderzoek precies ga opzetten ligt dus nog open.’ Cools was zelf in elk geval erg gemotiveerd om deze beurs te winnen: ze schreef de aanvraag in de laatste week van haar zwangerschap. Inmiddels is ze bevallen van een zoon.

bron: Radboud Universiteit

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen