Autisme relatief onbekend onder migranten

Array

Hoewel autisme in alle culturen en onder alle lagen van de bevolking even veel lijkt voor te komen, zijn migranten ondervertegenwoordigd binnen de autismehulpverlening. Om de kennis onder migranten omtrent autismespectrumstoornissen te vergroten is er een speciale voorlichtingscampagne gestart. Initiatiefnemer is de Nederlandse Vereniging voor Autisme (NVA) in samenwerking met Mikado Kenniscentrum voor Interculturele Zorg. Naast een meertalige brochurereeks en DVD, hebben de NVA en Mikado een speciale hulplijn en webpagina’s opgezet om migranten beter te informeren over autisme en vooroordelen weg te nemen.

Moeilijk bespreekbaar
Fred Stekelenburg, directeur van de NVA: ‘Wij hebben gemerkt dat autisme relatief onbekend is onder Turken en Marokkanen, en dat zij de weg in de Nederlandse autismehulpverlening vaak ook niet goed weten te vinden. Ook blijkt autisme een moeilijk bespreekbaar onderwerp te zijn. Sommige ouders schamen zich voor hun kind met autisme. De NVA wil met deze campagne zorgen dat de informatie over autisme beter bereikbaar en begrijpelijker wordt. ”

Interculturele communicatie
Aziza Sbiti van de Mikado Helpdesk: “Voor veel migranten en hun familieleden is de zoektocht naar informatie over gezondheid en zorg niet eenvoudig. Deze voorlichtingscampagne over autisme blijft niet bij het vertalen van brochures. Er wordt ook ondertiteld audiovisueel materiaal ingezet. Zo’n mix van communicatiemiddelen is erg belangrijk bij interculturele communicatie, net als persoonlijk contact. Daarom kunnen mensen met vragen rechtstreeks met ons mailen of bellen met een gratis telefoonnummer. Vragen worden behandeld door experts in interculturele zorg en communicatie. ”

Helpdesk
Dankzij de samenwerking tussen de NVA en Mikado wordt autisme vanaf morgen een nieuw thema op de gratis landelijke Mikado Helpdesk. Deze helpdesk is bedoeld voor migranten die op zoek zijn naar begrijpelijke informatie over gezondheid en zorg in Nederland. De Mikado Helpdesk biedt toegankelijke informatie en advies voor iedereen, ongeacht etnische of culturele achtergrond. Informatie op de Helpdesk varieert van de thema’s GGZ tot diabetes, borstkanker en ouderenzorg. Mikado streeft ernaar het aantal specifieke gezondheidsthema’s op de Helpdesk steeds verder uit te breiden. Dankzij dit initiatief kunnen de NVA en Mikado elkaar nu versterken in het verbeteren van de voorlichting over autisme voor migranten. De Helpdesk zal daarbij aanvullend zijn aan de reguliere Informatie- en Advieslijn van de NVA, waar mensen ook terecht kunnen met hun vragen over autisme.

Brochures en DVD
Naast de informatie over autisme via de interculturele Mikado Helpdesk produceerde de NVA vier brochures over autisme die tevens zijn vertaald en gedrukt in het Turks en Arabisch. Het gaat om een algemene brochure die de vraag ‘Wat is autisme?’ beantwoordt en om drie brochures over autisme bij peuters, kinderen en pubers. Deze drie brochures zijn speciaal gericht op ouders wiens kind net de diagnose autisme heeft gekregen. Ook is de dvd ‘Als autisme niet opvalt’ ondertiteld in het Nederlands, Turks en Arabisch. In deze film, al jaren een enorm succes, komen ouders en hulpverleners aan het woord, die vertellen over hun persoonlijke ervaringen met autisme.

Meer informatie
Migranten met vragen over autisme kunnen vanaf donderdag 12 juli terecht op www.mikadohelpdesk.nl/autisme.html of bellen met de gratis hulplijn             0800-8855008      . Daarnaast kunnen zij terecht op www.autisme.nl

Dit project is mede mogelijk gemaakt door de NSGK voor het gehandicapte kind.

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen