UMonderzoekers werken mee aan ontdekking `beige’ vetcellen

Array

Onderzoekers werken mee aan ontdekking `beige’ vetcellen
Wetenschappers van het Dana-Farber Cancer Institute van de Harvard Medical School hebben in samenwerking met onderzoekers van de Universteit Maastricht een nieuw type energiegebruikende vetcellen geïsoleerd in volwassen mensen, met mogelijk grote betekenis voor de behandeling van obesitas. De zogenaamde beige vetcellen werden gevonden in kleine afzettingen bij het sleutelbeen en langs de wervelkolom. De cellen wijken genetisch af van bruine vetcellen, die eerder bij baby’s en kleine zoogdieren zijn gevonden. In tegenstelling tot witte vetcellen die vet opslaan, kunnen bruine, maar ook beige vetcellen juist vet gebruiken om warmte te produceren.

De ontdekking wordt op 20 juli gepubliceerd in het wetenschappelijk tijdschrift Cell en geeft nieuwe aanknopingspunten voor de behandeling van obesitas en diabetes. De online versie is vanaf 12 juli beschikbaar. Senior auteur van deze publicatie is Bruce Spiegelman van het Dana-Farber Cancer Institute. Va! nuit de Universiteit Maastricht werkten Lauren Sparks, Gert Schaart, Joris Hoeks, Wouter van Marken Lichtenbelt en Patrick Schrauwen van het onderzoeksinstituut NUTRIM aan het onderzoek mee.

Bruin vet is aanwezig in baby’s en kleine zoogdieren en beschermt hen tegen de kou door warmte te produceren. In 2009 meldden drie onderzoekgroepen, waarvan een van de Universiteit Maastricht, dat zij ook afzettingen van `bruin’ vet hadden gevonden in volwassen mensen. Nader onderzoek wijst nu uit dat het eigenlijk om beige vetcellen gaat, die in hun genetische samenstelling verschillen van bruin vet. Beide celtypen bevatten grote hoeveelheden mitochondria en het weefsel is sterk doorbloed, wat zorgt voor de beige of bruine kleur. Een bekende eigenschap van bruine vetcellen is dat ze veel UCP1 bevatten, een eiwit dat in de mitochondria zorgt voor vetverbranding en warmteproductie. Het nieuw ontdekte type vetcellen – de beige vetcellen – lijken in eerste instantie op witte vetcellen, maar kunnen wanneer ze worden blootgesteld aan kou, inspanning of het hormoon irisine, net zo efficient calorieen verbranden als bruine vetcellen.

Vanwege hun vetverbrandende eigenschappen zijn de therapeutische mogelijkheden van zowel bruin als beige vet groot. Zelfs in kleine hoeveelheden kunnen zij grote hoeveelheden calorieen verbranden. De auteurs van het Cell-artikel hebben aangetoond dat verhoging van de productie van bruin en beige vet door genetische manipulatie van muizen een anti-diabetes en anti-obesitas effect heeft.

Voor meer informatie over de inhoud van dit persbericht kunt u terecht bij Patrick Schrauwen, e-mail: [email protected] of Wouter van Marken Lichtenbelt, tel.             043 388 1629      , e-mail [email protected].

bron: Maastricht University

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen