2-jarigen minder dik door thuisbegeleiding verpleegkundige

Array

Begeleiding aan huis door getrainde verpleegkundigen blijkt effectief in het verlagen van de BMI bij kinderen tot en met 2 jaar. Dat maken Li Ming Wen en collega’s (University of Sydney) duidelijk in BMJ (2012;344:e3732).

Overgewicht op jonge leeftijd is ook in Australie een groot probleem. Om het effect van thuisbegeleiding na te gaan bezochten verpleegkundigen vrouwen die in verwachting waren van hun 1e kind. De verpleegkundigen bespraken borstvoeding, het moment van het starten met vast voedsel en goede voeding in het algemeen. Daarnaast promootten ze actief spelen en minder tv-kijken.

337 moeders behoorden tot de interventiegroep en kregen in 2 jaar tijd 8 keer een verpleegkundige over de vloer; bij 330 moeders kwam de verpleegkundige standaard 1 keer langs.

Na 24 maanden was de gemiddelde BMI in de interventiegroep lager dan in de controlegroep (16,53 vs. 16,82 kg/m2). Een gezonde BMI voor kinderen van 2 jaar is 14-18 kg/m2. Van de kinderen in de interventiegroep had 11,2% overgewicht of obesitas, in de controlegroep 14,1%. Daarnaast aten de kinderen in de interventiegroep minder vaak voor de tv (56 vs. 68%) en aten zij meer groenten.

De auteurs benadrukken dat vroeg aangeleerde goede gewoontes het fundament zijn voor levenslang gezond gedrag. Wel vragen zij zich af of de kosten die verbonden zijn aan de thuisbegeleiding terugverdiend worden door bijvoorbeeld minder zorgconsumptie.

Bron: NTvG (Bijdrage: Christel van Dongen.)

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen