Internationale Aids Conferentie in Washington opent met ongekend optimisme

Array

Internationale Aids Conferentie Washington opent met ongekend optimisme.
Meer dan 23.000 wetenschappers, politici, beleidsmakers en activisten uit 195 landen openden zondag de 19e Internationale Aids Conferentie in Washington. Nooit eerder waren de deelnemers van de conferentie zo optimistisch over de mogelijkheid om definitief een eind te maken aan de wereldwijde  hiv-epidemie. De vooraanstaande aidswetenschapper Anthony Fauci zei dat we in `de laatste helft’ van de strijd tegen aids zijn aanbeland.

Momentum niet uit handen laten glijden
Volgens Michel Sidibe, hoofd van UNAIDS, is voor het eerst in de geschiedenis van aids de groep mensen die hiv-remmers krijgt groter is dan de groep die het niet krijgt. Sinds 2001 is het aantal nieuwe hiv-infecties wereldwijd met 20 procent gedaald. En sinds de vorige conferentie in 2010 zijn er 100.0000 baby’s met hiv minder geboren. Het gaat dus de goede kant op, maar, zo waarschuwt Sidibe, dit moment glipt ons uit handen als we nu stoppen met investeren. Afrikaanse landen zien dit gelukkig ook in, zei de topman van UNAIDS. Vorige week hebben de leiders van Afrikaanse landen  ingestemd met een plan op grond waarvan ze de komende jaren meer geld zullen bijdragen aan de strijd tegen hiv en tb.

Leiderschap
Barbara Lee, democratisch lid van het Huis van Afgevaardigden en drijvende kracht achter de opheffing van de Amerikaanse inreisbeperking voor mensen met hiv in 2010 is ook optimistisch. “Van Californie tot Kameroen staan we op een kantelpunt in de strijd tegen aids. Nooit eerder in de geschiedenis is leiderschap zo belangrijk geweest om de laatste hordes te nemen”.

Meer informatie over de conferentie is vinden op www.aids2012.org. Prominente sprekers die de komende week hun opwachting zullen maken op de conferentie zijn Hillary Clinton, Bill Gates, Elton John en Bill Clinton.

bron: Aids fonds

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen