Mozaiekbeurzen voor Paola Carvajal Monroy en Polat Dura

Array

Mozaiek van Antonio Gaudi
Radboud-onderzoekers Paola Carvajal Monroy en Polat Dura hebben van de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO) de Mozaieksubsidie gekregen. Met deze Mozaiekbeurzen van 200.000 euro per stuk kunnen zij vier jaar lang een promotieonderzoek uitvoeren.

Twintig jonge, talentvolle allochtone afstudeerders hebben de Mozaieksubsidie ontvangen. De winnaars zijn ambitieuze jonge wetenschappers. Veel van hen hebben al eerder prijzen gewonnen of hebben tijdens hun studie meegeschreven aan wetenschappelijke publicaties. Sommigen combineerden ook  meerdere studies. Met Mozaiek wil NWO meer afgestudeerden uit minderheidsgroepen laten instromen in de wetenschap. De Mozaieksubsidies zijn dit jaar voor het laatst toegekend.

Schisischirurgie
Paola Carvajal Monroy zal bij de afdeling Tandheelkunde van het UMC St Radboud onderzoek gaan doen naar weefseltechnologiestrategieen bij schisischirurgie. Kinderen met een aangeboren gespleten gehemelte (schisis) hebben moeite met spreken, slikken, zuigen, en de ademhaling. Ondanks succesvolle chirurgische correctie van de spieren wordt een optimale functie vaak niet behaald. Carvajal Monroy wil nieuwe therapeutische strategieen gebaseerd op tissue-engineering ontwikkelen om spierregeneratie na schisischirurgie te bevorderen.

Familiair darmkankersyndroom
Polat Dura gaat bij de afdeling Maag-, Darm- en Leverziekten van het UMC St Radboud onderzoek doen naar het gen dat verantwoordelijk is voor het familiair darmkankersyndroom hyperplastische polyposis syndroom (HPS). Het ontdekken van dit gen, door het toepassen van de revolutionaire exome sequencing-techniek op een drie generaties grote HPS-familie, biedt mogelijkheden om genetische screenings op te stellen en programma’s om de ziekte te ‘managen’.

Op 8 oktober ontvangen de Radboud-onderzoekers tijdens een feestelijke uitreiking een oorkonde van de voorzitter van NWO, prof. dr. Jos Engelen.

bron: UMC St Radboud

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen