Promotiebeurzen voor jonge wetenschappers

Array

Chahinda Ghossein en Chenxing Zhang, twee jonge allochtone wetenschappers verbonden aan het Maastricht UMC+, krijgen uit het zogenoemde Mozaïek-programma een promotiebeurs van ieder 200.000 euro.

De Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO) kent de beurzen toe aan jonge, talentvolle allochtone afgestudeerden. De wetenschappers in de dop kunnen met deze subsidie vier jaar lang een promotieonderzoek uitvoeren. Met Mozaiek wil NWO meer afgestudeerden uit minderheidsgroepen laten instromen in de wetenschap. NWO hoopt dat de succesvolle kandidaten ook op de lange termijn actief zullen blijven in de Nederlandse wetenschap en op die manier een voorbeeldfunctie zullen vervullen. Twee beurzen zijn toegekend aan onderzoekers van Maastricht UMC+

De kandidaten ontvangen 200.000 euro voor hun promotieonderzoek. De winnaars van een Mozaieksubsidie zijn ambitieuze jonge wetenschappers. Veel van hen hebben al eerder prijzen gewonnen of hebben tijdens hun studie meegeschreven aan wetenschappelijke publicaties. Sommigen combineerden ook  meerdere studies. 210 studenten en afgestudeerden reageerden op een oproep voor onderzoeksideeen. De beste 41 kandidaten mochten hun onderzoeksideeen verder uitwerken en presenteren voor een vakkundige beoordelingscommissie. Op 8 oktober zullen de twintig laureaten tijdens een feestelijke
uitreiking een oorkonde ontvangen van NWO-voorzitter prof. dr. Jos Engelen.

Chahinda Ghossein (Research Institute Growth & Development) gaat onderzoek doen naar de verhoogde kans op hart- en vaataandoeningen bij vrouwen met een ernstige zwangerschapsvergiftiging. Drie tot vijf procent van alle zwangere vrouwen ontwikkelen een ernstige zwangerschapsvergiftiging metaansluitend een verhoogde kans op zowel terugkerende zwangerschapsvergiftiging als op vroegtijdige hart- en vaataandoeningen. Gebruikmakend van echocardiografische en hemodynamische data en een computermodel van het hart- en vaatstelsel, gaat zij de cardiovasculaire mechanismen voor deze verhoogde kansen ontrafelen.

Chenxing Zhang (Neurologie) ontvangt de Mozaiekbeurs voor haar onderzoek naar disfunctie van de bloed-hersenbarriere in ‘cerebral small vessel disease’, een aandoening van de kleine bloedvaten in de hersenen waarbij beroertes en mentale achteruitgang kunnen optreden. Met nieuwe MRI-technieken onderzoekt zij de rol van de bloed-hersenbarriere bij deze aandoening.

Laatste Mozaïekronde
Het programma Mozaïek wordt gezamenlijk gefinancierd door NWO en het ministerie van OCW. In november 2011 heeft NWO besloten om het Mozaiek-programma stop te zetten. Deze ronde is derhalve de laatste. NWO is een van de grootste wetenschapsfinanciers in Nederland. De organisatie stimuleert kwaliteit en vernieuwing in de wetenschap door het beste onderzoek te selecteren en financieren.

bron: AZM

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen