Washington: demonstratie tegen handelsverdrag dat mogelijk slecht is voor de strijd tegen aids

Array

Activisten op de Internationale Aids Conferentie in Washington gingen gisteren de straat op om te demonstreren tegen onderhandelingen die President Barack Obama achter gesloten deuren voert met elf andere landen over het Trans-Pacific Partnership Agreement (TPP). Dit is een handelsverdrag waardoor, zo meldt onder meer Artsen zonder Grenzen, het moeilijker wordt om betaalbare generieke medicijnen te produceren voor miljoenen mensen. Deelnemers aan de onderhandelingen zijn Canada, de VS, Mexico, Peru en Chili aan de ene kant van de Grote Oceaan en Australie, Nieuw-Zeeland, Vietnam, Brunei, Maleisie en Singapore aan de andere kant.

Schadelijk voor hulpverlening in ontwikkelingslanden
De onderhandelingen worden in het geheim gevoerd, maar uit uitgelekte stukken blijkt dat de VS wil dat de bescherming van intellectueel eigendom uitgebreid wordt. Obama noemt de beoogde handelsovereenkomst `een model, niet alleen voor landen in de Pacific, maar voor de hele wereld. Dat laatste  is wat de aidsactivisten grote zorgen baart. TPP kan precedentwerking hebben met schadelijke gevolgen voor alle ontwikkelingslanden die afhankelijk zijn van generieke medicijnen, zeggen zij. En het zal onmiddellijke gevolgen hebben voor bijvoorbeeld een land als Vietnam, een van de gesprekspartners in het verdrag.

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen