Meer cannabisgebruikers met een hulpvraag

Array

Steeds meer cannabisgebruikers doen een beroep op de verslavingszorg. Het aantal cannabisclienten in de verslavingszorg nam tussen 2000 en 2010 toe van 3.534 naar 10.971. Van 2009 naar 2010 ging het om een toename van zeven procent. Vier van de tien clienten is jonger dan 25 jaar. Dat blijkt uit de Nationale Drug Monitor (NDM) van het Trimbos-instituut en het Wetenschappelijk Onderzoek- en Documentatiecentrum (WODC) van het ministerie van Veiligheid en Justitie.

 De monitor bundelt jaarlijks de informatie van in Nederland lopende onderzoeken (peilingen, registraties) over gebruik van drugs, alcohol en tabak.

Alcohol
Ongeveer tien procent van de bevolking van 12 jaar en ouder is een zware drinker. Dat is minder dan in 2001, toen het nog veertien procent was. Het aantal opnames waarbij een aan alcohol gerelateerde aandoening een rol speelt bleef in 2010 verder stijgen. De toename is het grootst onder jongeren en 55-plussers. In vergelijking met 2001 werden in 2010 vier keer zoveel kinderen van 16 jaar of jonger in het ziekenhuis opgenomen, bij wie alcoholgebruik in het spel was.

Opiumwetdelicten
Iets meer dan driekwart (77 procent) van de opsporingsonderzoeken die in 2010 zijn gedaan naar meer ernstige vormen van georganiseerde criminaliteit hadden te maken met drugscriminaliteit. Meestal ging het om cocaïne, maar onderzoeken gericht op synthetische drugs en cannabis namen toe. Er zijn in 2010 minder productielocaties voor synthetische drugs ontmanteld, maar de gevonden hardware was meer geavanceerd en geschikt voor grootschalige productie. Het aandeel zeer actieve veelplegers met verslavingsproblemen daalde. De verslavingsreclassering had in 2010 meer clienten dan in 2009.

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen