Hersenen efficient en precies bij kijken naar iets verwachts

Array
Met hulp van een breindecoder laten onderzoekers van het Donders Institute for Brain, Cognition and Behaviour van de Radboud Universiteit Nijmegen zien dat de beelden in ons hoofd duidelijker zijn wanneer we iets zien wat we verwachten te zien. Bovendien gebruiken we minder energie om dit beeld te vormen.

Onze kennis van de wereld helpt ons voorwerpen en mensen snel te herkennen, zelfs wanneer het beeld dat we binnenkrijgen ruizig of onduidelijk is, zoals onverlichte fietsers in de schemering, of oranje voetballers op een storend televisiescherm. Maar over hoe ons brein dat doet was tot nu toe niet veel bekend. Het Nijmeegse onderzoek dat het toonaangevende tijdschrift Neuron vandaag (26 juli) publiceert legt een deel van het proces bloot.

Sloom maar scherp
De onderzoekers lieten proefpersonen zowel verwachte als onverwachte plaatjes zien, terwijl hun hersenactiviteit werd gemeten met behulp van een MRI-scanner. De verrassende uitkomst is dat er minder activiteit was in hersengebieden die betrokken zijn bij visuele verwerking tijdens het kijken naar verwachte plaatjes, maar dat deze hersenactiviteit wel een duidelijkere representatie van de plaatjes bevatte. Dit laatste werd bepaald door een computeralgoritme, een zogenaamde breindecoder, uit de hersenactiviteit te laten aflezen wat voor plaatje de proefpersoon te zien had gekregen. De breindecoder kon beter bepalen welk plaatje de proefpersoon had gezien voor verwachte dan voor onverwachte plaatjes. Verwachtingen leiden dus tot een efficientere en duidelijkere representatie in het brein, of te wel minder activiteit maar meer informatie.

Peter Kok, Janneke Jehee, Floris de Lange
Less is more: Expectation Sharpens Representations in de Primary Visual Cortex
Neuron (2012, available online: 26 juli)

dx.doi.org/10.1016/j.neuron.2012.04.034

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen