5Petitie ‘Handen af van GGZ-verpleegkundigen’

Array
Dit is een origineel bericht van Nu’91
Eisen, dwingen, beschuldigen, provoceren, (doods)bedreigingen, schelden, spugen, duwen, krabben, stompen, schoppen, voorwerpen gooien, seksuele intimidatie, aanranding, stalking. Het komt zo vaak voor dat GGZ-verpleegkundigen zijn gaan denken dat het niet anders kan.Zeven op de tien  GGZ-verpleegkundigen heeft het afgelopen jaar te maken gehad met verbale agressie; 4 op 10 met fysieke agressie. Een groot aantal verpleegkundigen kampen door de agressie met symptomen van PTSS of hebben burn-out verschijnselen.
De Arbo-wet stelt dat iedereen recht heeft op een veilige werkplek maar de Arbeidsinspectie houdt zich op de achtergrond en werkgevers geven de aanpak van het geweld geen prioriteit.GGZ-verpleegkundigen accepteren dit niet meer en zijn een petitie gestart om overheid, werkgevers en werknemers te bewegen tot effectief beleid. In navolging van hun collega’s op de ambulance en bij politie en brandweer eisen ze dat de agressie tegen hen stopt. De functie van de GGZ-verpleegkundigen is een combinatie van politieagent, brandweerman en ambulancebroeder. Het is dan ook niet verwonderlijk dat deze verpleegkundigen onevenredig veel te maken hebben met geweld. Compassie met de patient en het besloten karakter van de instelling maken het echter lastig om een vuist te maken tegen het geweld.

Actieplan ‘Veilig werken in de zorg’ is te vrijblijvend
Begin 2012 hebben drie ministeries (VWS, BZK en V&J) en de sociale partners in de zorg het Actieplan ‘Veilig werken in de zorg’ gelanceerd. Op zich is dit een uitstekend actieplan. Het is echter veel te vrijblijvend. De dialoog is het belangrijkste instrument. Praten doen we echter al zolang en heeft niet tot merkbare resultaten geleid. Voor daadwerkelijk succes is meer nodig.

Na uitgebreid overleg met NU’91 hebben de initiatiefnemers van ‘Handen af van de GGZ-verpleegkundigen’ aanvullingen geformuleerd.

Het Actieplan ‘Veilig werken in de zorg’ moet worden aangevuld met de volgende punten:

1) 50% Minder agressie-incidenten naar GGZ-verpleegkundigen in 5 jaar.
Zonder het noemen van streefcijfers is er geen basis om beleid te maken en de resultaten op af te rekenen.

2) Openbaarmaking van de agressiecijfers binnen alle GGZ-instellingen.
Het aantal agressiemeldingen binnen elke instelling is bekend maar wordt onder de pet gehouden. Zolang dit niet verandert worden instellingen niet afgerekend op hun anti-agressiebeleid en wordt er geen vaart achter gezet.
3) Verpleegkundigen moeten kunnen beslissen over (over)plaatsing van een patient wanneer de veiligheid in het geding is.
Verpleegkundigen zijn verantwoordelijk voor de veiligheid op de afdeling maar hebben niet de bevoegdheden die nodig zijn om deze veiligheid te waarborgen. Een klein aantal patienten veroorzaakt het gros van de incidenten. Wanneer de veiligheid in het geding is moet de verpleegkundige kunnen beslissen over (over)plaatsing van deze patienten naar een veiliger setting.
4) Verplichting tot deelname aan genoemd Actieplan.
Het niet behalen van de streefcijfers heeft consequenties, in het uiterste geval zal een afdeling gesloten worden.Beter voor GGZ-verpleegkundigen en GGZ-patienten
De initiatiefnemers zijn er van overtuigd dat meer veiligheid voor GGZ-verpleegkundigen ook de veiligheid en het welbevinden van (mede)patienten bevordert. Beide partijen zullen er beter van worden.GGZ-verpleegkundigen dringen er middels een petitie bij de betrokken ministeries en GGZ-Nederland (werkgevers) op aan het Actieplan ‘Veilig werken in de zorg’ voor de GGZ met de genoemde 4 punten aan te vullen zodat het agressieprobleem effectief wordt aangepakt. Dit opdat het doel ‘Handen af van de GGZ-verpleegkundigen’ daadwerkelijk wordt bereikt.

Zie www.handenafvanggzverpleegkundigen.nl en teken de petitie!

Bron: ANP Perssupport
Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen