AMC onderzoekt neusspray tegen PTSS

Array

Onderzoekers van het Academisch Medisch Centrum (AMC) in Amsterdam onderzoeken of een neusspray met het ‘knuffelhormoon’ oxytocine kan helpen bij posttraumatische stressstoornis (PTSS). Oxytocine vermindert de gevoelens van onveiligheid; de onderzoekers denken daarom dat het mogelijk geestelijke pijn kan wegnemen.

Het hormoon maakt ook mensen socialer – vandaar de naam ‘knuffelhormoon’ – en wordt het al tijden gebruikt om de baring en de borstvoeding op gang te brengen.

‘Wij hopen te zien dat oxytocine in staat is om de angstreacties, zoals we die kunnen meten in de hersenen, te verminderen’, zegt AMC-onderzoekster Mirjam van Zuiden. ‘Dit is al eerder aangetoond bij gezonde proefpersonen en we hopen het nu ook te zien bij mensen die net een traumatische ervaring hebben meegemaakt, of bij mensen met een PTSS.’

Aan het onderzoek doen ruim 300 mensen mee. Zowel mensen die een ongeluk hebben meegemaakt, als agenten die regelmatig in stressvolle omstandigheden moeten werken.

Eind 2015 zullen de eindresultaten bekend zijn.

Bron: Een Vandaag

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen