Uit de praktijk: deel 1- “Zorg voor voldoende vakbekwame collega’s”

Array

“Ik maak mij er zorgen over dat er vanwege de tekorten collega’s worden aangetrokken die niet gespecialiseerd zijn en daardoor niet de deskundigheid hebben die nodig is voor dit werk”, aldus verpleegkundige Pauline Nieuwenhuizen. “Waar ik behoefte aan heb, zijn voldoende vakbekwame collega’s”.  Zij spreekt in een filmpje uit wat zij belangrijk vindt in deze verkiezingstijd en daarna.

Op 12 september gaat heel Nederland naar de stembus voor de verkiezingen van de Tweede Kamer. Verpleegkundigen en verzorgenden brengen ook hun stem uit. Maar wat vinden zij belangrijk? V&VN vraagt het vakgenoten. Deze keer reageert Pauline Nieuwenhuizen. Voor de toekomst staat de Nederlandse gezondheidszorg voor de grote uitdaging om de (dreigende) tekorten aan verpleegkundigen en verzorgenden op te lossen. Het gaat niet alleen om meer handen aan het bed, maar ook over deskundige collega’s.

Betaalbaar en duurzaam
Nu alle politieke partijen hun programma’s hebben gepresenteerd, wordt duidelijk dat zorg een van de belangrijkste onderwerpen in de verkiezingsstrijd en de formatieperiode daarna wordt. Belangrijke opgave is het voorkomen dat in de komende decennia vergrijzing en een steeds complexere zorgvraag de kosten tot nog grotere hoogte opdrijven. Volgens beroepsvereniging V&VN ligt de werkelijke oplossing voor het betaalbaar houden en duurzaam maken van de Nederlandse gezondheidszorg in handen van de verpleegkundige en verzorgende. V&VN heeft in haar `Blik op zorg’ bij de politiek aangegeven wat de verpleegkundigen en verzorgenden belangrijk vinden voor hun beroepsgroep. V&VN wil meer aandacht voor het opleiden en inzetten van meer gespecialiseerd verpleegkundigen, verzorgenden en verpleegkundig specialisten. Het initiele beroepsonderwijs moet beter aansluiten op de beroepspraktijk. De nieuwe beroepsprofielen voor de verpleging zijn hierbij leidend.

Eind augustus komt de V&VN Zorgmeetlat uit. Hierin geeft V&VN zoals inmiddels een goede gewoonte, een overzicht wat de politieke partijen beloven aan de 300.000 verpleegkundigen en verzorgenden in ons land.

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen