Zorg voor betaalbare zorgwoningen voor ouderen

Array

De SP wil opheldering over het aanbod van betaalbare zorgwoningen voor ouderen in stadsdeel Centrum van Amsterdam. Zorginstelling Osira is bezig met de vernieuwing van de zorgcentra Bernardus en St. Jacob. Het is echter onduidelijk hoeveel betaalbare woningen hierin gebouwd zullen worden. Fractievoorzitter van de SP in centrum Nelly Duijndam: “Wij willen dat mensen oud kunnen worden in hun eigen buurt. Het is een slechte zaak als dat alleen nog mogelijk is voor mensen met een dikke portemonnee en de rest de stad uit wordt gejaagd.”

In de nieuw te bouwen verzorgingstehuizen worden naast ongeveer 100 zorgwoningen binnen de instelling (zogenoemde intramurale zorg), ook 400 zelfstandige woningen voor ouderen gebouwd. Osira had eerder toegezegd dat 30% van de nieuwbouw sociale woningbouw zou zijn, maar nu is dat al teruggeschroefd naar 20 tot 30%. Het lijkt er echter op dat de zorgwoningen binnen de instelling daar ook toe gerekend worden, terwijl zorgwoningen voor iedereen toegankelijk zijn en er een eigen bijdrage wordt betaald die afhankelijk is van het inkomen. Dat betekent dat van de 400 zelfstandige woningen er in het gunstigste geval 48 betaalbare woningen worden gebouwd, en in het minst gunstige geval 2 wat neerkomt op 0,5% van de 400 zelfstandige woningen.

Duijndam maakt zich zorgen over deze lage aantallen en vraagt daarom het stadsdeelbestuur om opheldering. “Wij willen weten wat het stadsdeelbestuur precies heeft afgesproken met Osira en dat er alles aan gedaan wordt om ervoor te zorgen dat ook mensen zonder dikke portemonnee in hun eigen buurt oud kunnen worden”, aldus Duijndam.

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen