Rijadvies bij medicijngebruik nog onvoldoende bekend

Array

Bijna de helft van de bezoekers van de website www.geneesmiddeleninhetverkeer.nl wil weten of je met slaap- en kalmeringsmiddelen mag autorijden. Dat zegt de beheerder van de site, het Instituut voor Verantwoord Medicijngebruik (IVM) na een analyse van de bezoekersaantallen. Blijkbaar is bij bezoekers onvoldoende bekend of je met een bepaald geneesmiddel achter het stuur mag kruipen of niet.
Bezoekers zoeken met name het advies bij het gebruik van oxazepam, temazepam en diazepam. Maar ook naar antidepressiva zoals amitriptyline en zware pijnstillers zoals tramadol zoekt men veel. Daarnaast krijgt het IVM jaarlijks tientallen vragen via de helpdesk van de website. Opvallend is dat veel vragen gaan over CBR-keuringen in verband met medicijngebruik. Naar schatting is de helft van de bezoekers medicijngebruiker en de andere helft zorgverlener, zoals apotheker, huisarts, psychiater of bedrijfsarts.


Aanvullende informatie

Gemiddeld zoeken 200 mensen per dag via de website of ze mogen autorijden bij het gebruik van een bepaald medicijn. ‘De website is een aanvulling op de informatie van de arts of apotheker’, licht Ruud Coolen van Brakel, directeur van het IVM toe. ‘Maar als het gaat om slaap- en kalmeringsmiddelen en antidepressiva, dan zouden gebruikers en zorgverleners eigenlijk al moeten weten of men wel of niet mag deelnemen aan het verkeer. Hier ligt nog duidelijk een taak voor voorschrijvers en apothekers: de voorlichting en kennis kan beter. Immers, jaarlijks vallen er in Nederland in het verkeer tussen de 33 en 66 doden door medicijngebruik’.

Zelfzorgmiddelen
Coolen van Brakel benadrukt dat er ook zelfzorgmiddelen zijn met een negatieve invloed op het reactievermogen en dus op het rijgedrag. ‘Veel mensen weten bijvoorbeeld niet dat je met sommige hooikoortsmiddelen of middelen tegen reisziekte niet mag autorijden. Lees daarom altijd de bijsluiter, ook als het om middelen gaat die je bij de drogist koopt’. De IVM-directeur vindt dat drogisterijen meer werk moeten maken van de voorlichting over zelfzorgmiddelen en de invloed op het rijgedrag.


Campagne Rij veilig met medicijnen

Het IVM is op dit moment betrokken bij twee regionale voorlichtingscampagnes over medicijngebruik in het verkeer, in de provincies Zeeland en Friesland. Daarnaast onderhoudt het IVM met steun van het ministerie van Infrastructuur en Milieu de site www.geneesmiddeleninhetverkeer.nl en de bijbehorende helpdesk. De site is bedoeld voor voorschrijvers van potentieel rijgevaarlijke geneesmiddelen zoals huisartsen, bedrijfsartsen en psychiaters.

 Bron: IVM

 

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen