Roken wereldwijd zorgwekkend probleem

Gisteren verschenen in wetenschappelijk tijdschrift The Lancet de resultaten van het grootste onderzoek naar tabaksgebruik ooit. Uitkomst: bijna de helft van de mannen en 10% van de vrouwen blijkt tabak te gebruiken, door roken, snuiven of pruimen. In Nederland waar de sitatie niet werd onderzocht, rookte in 2011 27% van de mannen en 23% van de vrouwen ouder dan 15 jaar.

De onderzoekers keken naar het tabaksgebruik van mannen en vrouwen in 14 landen die samen de helft van de wereldbevolking vormen. Met name naar laag of minder goed ontwikkelde landen zoals China, Oekraïne en Uruguay. Ze vergeleken de cijfers met Groot-Brittannie en Amerika.

Zorgwekkend
Uitschieters zijn volgens het onderzoek Rusland – waar 60 procent van de mannen rookt – en Brazilie, met 22 procent mannelijke rokers. In Polen steekt bijna 25 procent van de vrouwen regelmatig een sigaret op. Van alle landen heeft China in absolute aantallen de meeste tabaksgebruikers: 301 miljoen. Dit gevolgd door India, met bijna 275 miljoen.

De onderzoekers maken zich zorgen om de grote gezondheidsgevolgen van het mondiale rookgedrag. Nu al sterven elk jaar 6 miljoen mensen door roken, vooral door longkanker of mondkanker. Als de huidige trend doorzet, zijn er eind van deze 21ste eeuw mogelijk 1 miljard mensen te vroeg gestorven door tabaksgebruik.

 

http://overons.kwfkankerbestrijding.nl/nieuws/Pages/nieuws-pagina.aspx?nieuwsid=538

Bron: KWF Kankerbestrijding