Het toekomstperspectief voor kanker is Individuele behandeling

Array

Doel van het CPCT is om van iedere individuele tumor de genetische eigenschappen te beschrijven
DNA-analyse voorspelt in grote mate hoe de verschillende typen kanker zich zullen ontwikkelen en welke DNA-veranderingen de tumorgroei veroorzaakt. Dit is een belangrijke en bijzondere stap voorwaarts in de behandeling van kanker. Want met de informatie waarom kanker is ontstaan en groeit kan het beste medicijn ingezet worden. Elke patient krijgt een behandelplan ‘op maat’ en blootstelling aan mogelijk onnodige bijwerkingen van een algemene behandeling is niet meer aan de orde.

Met een nieuwe techniek (Next Generation DNA Sequencing) is het nu mogelijk om in één keer alle belangrijke fouten in het DNA van de tumor (“het profiel”) te bepalen. Door gebruik te maken van de nieuwste DNA analyse technieken, willen we patienten zoals u, met uitgezaaide kanker, de meest optimale gepersonaliseerde behandeling aanbieden welke gebaseerd is op genetische informatie uit het DNA van de tumor.

Omdat de tumor voortdurend verandert, is het belangrijk om voor het begin van een behandeling een beeld te hebben van de fouten in het DNA. Dit betekent dat voor deelname aan het CPCT onderzoek het nodig is om een biopt van de tumor af te nemen. Hieruit wordt DNA geïsoleerd waarna de genetische afwijkingen in kaart kunnen worden gebracht. Door deel te nemen aan dit onderzoek draagt u bij aan het verkrijgen van kennis over kanker en het ontwikkelen van nieuwe behandelingen voor toekomstige patienten. Op dit moment wordt grootschalig DNA onderzoek nog niet toegepast in de reguliere diagnostiek, maar de verwachting is dat dit binnen enkele jaren ingezet zal gaan worden voor bepaalde vormen van kanker.

Individuele behandeling
Het onderzoek is er uiteindelijk op gericht om het DNA profiel van uw tumor te gebruiken voor het bepalen van de optimale behandeling die speciaal voor u geschikt is. Omdat deze methode nieuw is, kunnen we nog niet garanderen dat er een bewezen effectieve behandeling voor u aanwezig is. Wel zullen wij, als uw DNA profiel bekend is, ons uiterste best doen om u te betrekken in geneesmiddelenonderzoek dat geschikt lijkt te zijn voor uw DNA profiel.

Het doel van het CPCT is om van iedere individuele tumor de genetische eigenschappen te beschrijven. Dit is mogelijk geworden door de verbetering in technieken die we gebruiken voor het aflezen (sequencen) van DNA (zogenaamde ‘Next Generation Sequencing’ technieken). Op dit moment bepalen we van 2000 genen de volledige DNA-sequentie. Al deze genen coderen voor eiwitten die functioneren binnen signaleringsroutes en processen die betrokken zijn bij kanker. Belangrijk is dat deze signaleringsroutes en processen doelwit zijn voor nieuwe geneesmiddelen, zodat we een relatie tussen genetische markers en therapiekeuze kunnen gaan bepalen. We zoeken binnen deze genenset naar biomarkers die voorspellend zijn voor respons op therapie en/of overleving. Het toekomstperspectief is dat we patienten gaan includeren in geneesmiddelenstudies op basis van het individuele mutatieprofiel van de tumor in plaats van de traditionele orgaangerichte onderverdeling die we nu hanteren.

Nu kunnen we patienten nog geen gerichte behandeling aanbieden op basis van de genetische analyse. De eerste fase zullen we voornamelijk gebruiken om kennis over interpretatie van ‘sequencing’-resultaten uit te breiden en de logistieke procedure te ontwikkelen. In verschillende prospectieve cohort onderzoeken zoeken we  naar predictieve biomarkers voor respons op nieuwe ’targeted therapie’ maar ook naar predictieve markers voor chemotherapie respons.

Het uiteindelijke doel is patienten voorafgaand aan iedere oncologische behandeling te biopteren en naast traditionele pathologische analyse ook een beschrijving van de genetische opmaak van de tumor te creeren. Gezamenlijk moet deze informatie een beter behandelingsvoorstel opleveren voor de individuele patient; een echt op maat gesneden advies!

Patienten die voor het CPCT worden verwezen, zullen in veel gevallen de behandeling voort zetten in een van de drie CPCT centra. Hierbij kunnen patienten behandeld worden in fase I onderzoek of in een van de klinische CPCT studies. In het geval dat patienten een standaardbehandeling zullen ondergaan, kunnen zij hiervoor natuurlijk ook terecht in het verwijzende centrum. Het tumorbiopt zal in ieder geval wel afgenomen worden in een van de drie CPCT centra. Als een patient de systemische behandeling in het verwijzende centrum krijgt, vragen wij uw patient toestemming voor het opvragen van gegevens met betrekking tot het verloop van deze behandeling in uw centrum. Hierbij zijn wij voornamelijk geïnteresseerd in de respons op de behandeling en de gegeven therapie, waarbij onder andere beeldvormend onderzoek opgevraagd zal worden. Natuurlijk wordt u als verwijzend arts op de hoogte gebracht van de resultaten van de DNA analyse, mocht dat zinvolle gegevens opleveren.

Fase I onderzoek
Vrijwel alle middelen die geevalueerd worden binnen de huidige fase I studies vallen in de geneesmiddelengroep ’targeted agents’. Genetische afwijkingen veroorzaken verstoorde signaalroutes binnen een kankercel. Omdat deze middelen specifiek aangrijpen op een verstoorde signaalroute binnen de kankercel zijn ze bijzonder geschikt om te evalueren binnen het concept van het CPCT. Deelname aan fase I onderzoek is echter geen voorwaarde voor deelname aan een CPCT studie; ook patienten met gemetastaseerde ziekte die reguliere systeemtherapie krijgen komen in aanmerking voor deelname.

Overzicht studies
Afhankelijk van de medische situatie van uw patient zijn er diverse behandelingen mogelijk, al dan niet in studieverband. Er lopen op dit moment diverse specifieke CPCT studies in de drie CPCT centra. Daarnaast hebben de centra een veelvoud aan fase I onderzoeken te bieden, waar uw patienten aan deel kunnen nemen. Ten allen tijde zullen de DNA sequencing resultaten gebruikt worden voor het vinden van nieuwe predictieve en prognostische biomarkers. Tevens zal er na interpretatie van de resultaten een zo goed mogelijk passend behandelingsvoorstel worden gedaan.

Contactgegevens voor zorgprofessionals
Voor het doorverwijzen van patienten voor het CPCT kunt u contact opnemen met de polikliniek Medische Oncologie van een van de drie CPCT centra.

  • UMC Utrecht
  • Erasmus
  • NKI-AVL
Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen