Eerste landelijk congres over MVO in de zorg

Array

Op 10-10-2012, de Dag van de Duurzaamheid, vindt het landelijk Congres Gezonde Zorg plaats in de Van Nelle Ontwerpfabriek in Rotterdam. Tijdens dit congres denken gezondheidswerkers en betrokkenen na over maatschappelijk verantwoorde zorg. Er vinden ontmoetingen plaats met koplopers; er zijn openhartige gesprekken over ervaringen met MVO in de zorg, debatten, lezingen en workshops. Op een beursvloer wisselen meer dan twintig organisaties uit de zorg kennis en ervaringen uit met deelnemers over de thema’s People, Planet en Profit. Inschrijving is nu geopend.

Hoe zorgen we ervoor dat de gezondheidszorg ook in de toekomst uitvoerbaar is? Hoe blijven we verantwoorde zorg leveren? Hoe houden we medewerkers gemotiveerd? Deze tijd vraagt om gezonde zorg, gebaseerd op maatschappelijk verantwoord ondernemen (MVO).

Maatschappelijk verantwoorde zorg gaat over het verbinden van mensen, milieu en bedrijfsvoering. Tijdens het landelijk Congres Gezonde Zorg staat de kwaliteit van de zorgrelatie tussen zorgverlener en zorggebruiker centraal. Naast ziekte en zorg belichten sprekers ook gezondheid en gedrag van de gebruiker.

Inspiratie voor duurzame bedrijfsvoering is een belangrijk onderwerp. MVO in de zorg brengt bestuurders tot een herdefinitie van kosten en baten. Duurzame bedrijfsvoering maakt een verantwoorde afweging tussen korte en lange termijn resultaten mogelijk, wat leidt tot kostenbesparing en kwaliteitsverbetering. Ook de randvoorwaarden voor goede zorg komen aan bod, zoals leiderschap, arbeidsomstandigheden, omgevingsfactoren, milieubelasting en opleidingen in de zorg.

Het congres is bedoeld voor medewerkers uit de zorg en stakeholders (publiek en privaat) binnen de zorg: toeleveranciers, beleidsmakers, beslissers, wetenschappers, mensen uit de praktijk en leden van patientenverenigingen. Sprekers, debaters, en workshopleiders zijn onder andere Klaas van Egmond (bekend van het boek Een Vorm van Beschaving), Gabriel van den Brink (schrijver van Eigentijds Idealisme), Hans Boutellier (auteur van De Improvisatie Maatschappij), Janny Bakker (wethouder van de gemeente Huizen), Erik Heineman (spraakmakend in de TV documentaire Kijken in de Ziel) en Wilma Boevink (initiatiefnemer van HEE).

Het Congres Gezonde Zorg is een initiatief van het MVO Netwerk Zorg, op gang gebracht door MVO Nederland, CBO-NIGZ en het Milieu Platform Zorgsector (MPZ). Organisatie van het Congres Gezonde Zorg is in handen van het MVO Netwerk Zorg in samenwerking met het Bernard Lievegoed Fonds, de Iona Stichting en ZonMw. Sponsoren zijn onder andere Fonds NutsOhra en Parnassia Bavo Groep.

Meer informatie over het congres: www.mvonetwerkzorg.nl

bron: MVO Nederland

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen