Samen op Safari in strijd tegen eenzaamheid

Array
Dit is een origineel bericht van Nationaal Ouderenfonds

Het Nationaal Ouderenfonds verrast donderdag 30 augustus circa 100 ouderen met ‘Samen op Safari’ in Zoo Parc Overloon. Voor veel ouderen is het al jaren geleden dat ze een dierentuin hebben gezien en geroken. Samen met vrijwilligers van foodservice groothandel Deli XL is een volledig verzorgd uitje georganiseerd. Het Ouderenfonds wil met deze speciale dag aandacht vragen voor het grote probleem van eenzaamheid onder ouderen, dat met name in de zomermaanden ernstige vormen aanneemt.

Zomereenzaamheid groot probleem
Meer dan een miljoen ouderen leiden een eenzaam bestaan. Zonder bezoek, zonder aanspraak. Dag in, dag uit. Zo’n 200.000 ouderen voelen zich extreem eenzaam: zij krijgen slechts één keer per maand bezoek. In de zomermaanden voelen ouderen zich extra eenzaam. “Familie en vrienden, als mevrouw of meneer deze contacten nog heeft, gaan op vakantie. De vaste zorgkrachten zijn afwezig en tijdelijk vervangen door invallers. En op straat of via de achtertuin horen ouderen de zomervrolijkheid van barbecueen en bitterballen op het terras, maar zelf kunnen ze hier niet aan meedoen. Met de Samen op Safari dag geven we speciale aandacht aan deze ouderen”, zo laat directeur Jan Romme van het Nationaal Ouderenfonds weten.

Oog in oog met een cheetah
Tijdens dit dagje uit worden de ouderen ondergedompeld in de natuur. In het grote park lopen bijzondere diersoorten vrij rond, en krijgt men de kans om oog in oog te staan met bijvoorbeeld de cheetahs! Vrijwilligers van Deli XL leggen de gasten in de watten, door één op één met hen door het park te wandelen.

Samen op Safari in Zoo Parc Overloon
De ouderen wonen in verzorgingshuis St. Joris in het Brabantse Oirschot, en worden warm ontvangen in Zoo Parc Overloon, dat belangeloos haar faciliteiten beschikbaar stelt om zo haar steentje bij te dragen aan de maatschappij. Algemeen Directeur Dick Slootweg van Deli XL: “Wij voeren dit project uit samen met het Nationaal Ouderenfonds. Als onderdeel van ons MVO-beleid willen we de verbondenheid tussen mensen vergroten en eenzaamheid in de maatschappij verminderen. Met ongeveer 80 collega’s zullen we donderdag de ouderen helpen. We maken een praatje met ze, helpen bij het opscheppen van eten en lopen met ze door het park. Het is een klein gebaar, maar voor deze mensen enorm waardevol”.

Bron: ANP Perssupport
Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen