Geactualiseerde Covernota `Ziekenhuisstatistiek regio Amsterdam, 1998-2010′ uitgebracht

Array

Eind juni 2012 is de geactualiseerde Covernota `Ziekenhuisstatistiek regio Amsterdam, 1998-2010′ uitgebracht. De Covernota bevat gegevens over de ziekenhuiszorg in regio Groot Amsterdam met cijfers over klinische opnamen, dagbehandelingen en eerste polikliniekbezoeken van de algemene, academische en categorale ziekenhuizen.

Onder de regio Groot Amsterdam vallen de deelregio’s Amsterdam/Diemen, Amstelland/Meerlanden en Flevoland. Waar mogelijk wordt een vergelijking gemaakt met cijfers over Nederland. De statistieken zijn gebaseerd op gegevens van de Landelijke Medische Registratie (LMR) en de Landelijke Ambulante Zorg Registratie (LAZR) van Prismant / Dutch Hospital Data (DHD). De SIGRA sectie Ziekenhuizen heeft bureau SIGRA Dienstverlening gemachtigd de gegevens te ontvangen en te bewerken. Middels de Covernota wordt getracht een goed beeld te schetsen van de ontwikkeling van de productie van de ziekenhuizen en van de ziekenhuisconsumptie van de inwoners uit de regio Groot Amsterdam. Aangezien de nota vorig jaar niet gepubliceerd is zijn in deze versie de data over 2009 en 2010 tegelijkertijd toegevoegd.

De belangrijkste waarnemingen voor 2009-2010 zijn:
* De regionale ziekenhuisconsumptie komt vrijwel overeen met de landelijke consumptie. De inwoners van de regio Groot Amsterdam bezoeken even vaak de polikliniek als de gemiddelde Nederlander. Het aantal klinische opnamen is iets lager in de regio, maar de verpleegduur is vrijwel gelijk.

Alleen de consumptie van dagbehandelingen ligt bij de inwoners van de regio ruim 10% lager dan landelijk.
* De inwoners van de regio Groot Amsterdam bezetten relatief minder bedden dan landelijk. Gemiddeld gaat het in 2010 om 3% minder bezette bedden.
* De uitstroom van patienten woonachtig in regio Groot Amsterdam naar ziekenhuizen buiten de regio is tussen 1998 en 2009 bijna verdubbeld voor klinische opnamen. In 2010 blijft deze uitstroom gelijk aan 2009. De uitstroom van patienten betreft voornamelijk de deelregio’s
Amstelland/Meerlanden (naar Kennermerland) en Flevoland (naar Friesland en Zwolle). De stad Amsterdam kent juist een kleine uitstroom en grote instroom, die te verklaren is door de aanwezigheid van de academische ziekenhuizen.

De ontwikkeling van de productie van de ziekenhuizen in de regio Groot Amsterdam wijkt in de periode 2007-2010 licht af van het landelijke beeld.
* De groei van eerste polikliniekbezoeken is lager bij de ziekenhuizen in regio Groot Amsterdam (5%) dan landelijk (7%).
* Bij de dagbehandelingen is de groei in regio Groot Amsterdam (17%) ook lager dan landelijk (22%).
* De groei van de klinische productie in Groot Amsterdam ligt een procentpunt boven het landelijk gemiddelde en bedraagt 11% in de genoemde vier jaar.
* De instroom van patienten woonachtig buiten regio Groot Amsterdam naar ziekenhuizen binnen de regio vindt vooral plaats bij de categorale en academische ziekenhuizen. Bij de categorale en academische ziekenhuizen bedraagt de instroom van eerste polikliniekbezoeken, dagbehandeling en klinische opnamen respectievelijk 66%, 76% en 72%.

De Covernota is begin juli per post en e-mail verstuurd aan de leden van de SIGRA sectie Ziekenhuizen en aan derden. Ook is er een digitale versie beschikbaar via de SIGRA website.

Bron: Sigra

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen