Zorgverleners en patiënten in virtuele spreekkamer met FaceTalk

Array

Het UMC St Radboud lanceert vandaag de nieuwe e-healthtoepassing FaceTalk (www.facetalk.nl) voor alle zorgverleners waar ook ter wereld. Met FaceTalk is het mogelijk om via een beveiligde internetverbinding videogesprekken te voeren met patienten en zorgverleners wereldwijd. Daardoor kunnen patienten niet alleen vanuit huis vertellen wat voor probleem zij ondervinden, maar kunnen zij het ook daadwerkelijk laten zien. De zorgverlener kijkt mee via het beeldscherm en kan ook anderen uitnodigingen om aan het gesprek deel te nemen, zoals een specialist, de eigen huisarts, lotgenoten of een mantelzorger. Ook kunnen zorgverleners onderling eenvoudig met elkaar van gedachten wisselen zonder ingewikkelde koppelingen of apparatuur.

Hoe werkt FaceTalk?

Dankzij FaceTalk kunnen zorgverleners, in een veilige virtuele spreekkamer, informatie op afstand delen met de patient, zoals een voorlichtingsvideo in hoge kwaliteit of (delen van) een patientendossier. De zorgverlener spreekt met de patient en/of andere betrokkenen een tijdstip af voor een facetalk. De genodigden surfen naar www.facetalk.nl en accepteren de uitnodiging van de zorgverlener.
Zo wordt het reizen voor patienten en zorgprofessionals tot het minimum teruggebracht. Ook is het mogelijk dat een patient met verschillende zorgverleners tegelijkertijd een videogesprek voert. Met FaceTalk zijn videogroepsgesprekken tot zeker 10 mensen mogelijk. Iedereen kan via pc, tablet of andere mobiele apparatuur deelnemen. Behalve internet en een webcam is er géén extra apparatuur nodig. In deze combinatie (geen extra hardware, veilig, geen software installatie) is deze nieuwe dienst wereldwijd uniek.

Patient als partner

FaceTalk is een innovatie van Radboud REshape & Innovation Center van het UMC St Radboud en wordt ondersteund door de provincie Gelderland. De afgelopen maanden is FaceTalk al uitvoerig getest binnen het UMC St Radboud en een aantal van haar strategische partners zoals samenwerkende ziekenhuizen en huisartsen. Op de website van FaceTalk http://facetalk.nl/ervaringen staan ervaringen van een aantal patienten en zorgverleners.
Specialisten van het UMC St Radboud zullen in toenemende mate gebruik gaan maken van FaceTalk.

FaceTalk is beschikbaar voor alle zorgverleners tegen een vast maandtarief. Ze hebben dan onbeperkt beschikking over de functionaliteiten van FaceTalk op iPad, Android, Mac, Windows-computer en andere mobiele apparatuur.

Voor een korte video over Facetalk: http://www.vimeo.com/umcstradboud/facetalk

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen