Politieke partijen over hulp bij zelfdoding

Array

De Nederlandse wetgeving verbiedt hulp bij zelfdoding. Het Humanistisch Verbond wil de strafbaarstelling afschaffen om waardig sterven mogelijk te maken. De humanistische politieke meetlat van het Humanistisch Verbond en de Humanistische Alliantie meet ook op het thema van de medisch-ethische zelfbeschikking het humanistische gehalte van de politieke partijen. D66, GroenLinks en PvdA ondersteunen deze visie van het Humanistisch Verbond het meest.

Steun die ook het Humanistisch Verbond-lid Albert Heringa wel kan gebruiken. In de NCRV-documentaire De laatste wens van Moek is te zien hoe hij zijn 99-jarige moeder hielp bij haar uitdrukkelijke en weloverwogen wens om op een zelfgekozen moment waardig te sterven. Het Openbaar Ministerie heeft deze week laten weten snel duidelijkheid te geven over zijn vervolging. Heringa wist overigens dat hij strafbaar handelde, maar wilde ook dat er iets gebeurde aan de strafbaarstelling in artikel 294 van het Wetboek van Strafrecht. “En dat is”, zegt hij, ”aan de politiek. Misschien dat de rechtszaak daar een bijdrage aan kan leveren. De Euthanasiewet laat het aan de artsen over en zij laten het vaak afweten”.

Het Humanistisch Verbond maakt zich al jaren sterk voor het schrappen van artikel 294.2 uit het Wetboek van Strafrecht en verzocht politieke partijen om dit over te nemen in hun verkiezingsprogramma’s. De kiezer kan met de humanistische politieke meetlat nagaan in hoeverre de politieke partijen zich hieraan hebben gecommitteerd.

GroenLinks is voor het schrappen van het wetsartikel. D66 wil het artikel aanpassen en pleit onder meer ook voor inspraak van ouderen over de vraag of en hoe lang er doorbehandeld wordt. De PvdA vraagt om modernisering en ijvert tevens voor levenskwaliteit voor ouderen. De VVD meent dat wilsbekwame ouderen over hun eigen levenseinde mogen beschikken, maar is niet expliciet over hulp. De partij ‘wil onderzoeken hoe dat goed geregeld kan worden ten opzichte van andere wetgeving’. De christelijke partijen zijn tegen schrappen en menen dat betere zorg de doodswens moet wegnemen. In de programma’s van SP en PVV staat niets over medisch-ethische kwesties.

Humanisten pleiten naast hulp bij zelfdoding ook voor betere zorg en meer aandacht voor de specifieke levens- en zingevingsvragen van ouderen: zij beslissen over hun eigen leven.

Humanistische politieke meetlat
Meer over hoe de verkiezingsprogramma’s van diverse partijen scoren op de humanistische politieke meetlat op www.humanistischemeetlat.nl. Voor dertien onderwerpen die humanisten aan het hart gaan is het humanistische gehalte van de politieke partijen gemeten. Gekeken is naar onder andere duurzaamheid, menselijke economie, Europa, vrijheid van meningsuiting, gelijke behandeling, privacy, vreemdelingenbeleid, kunst- en cultuur en ontwikkelingssamenwerking.

De meetlat is ontwikkeld door het Humanistisch Verbond en de Humanistische Alliantie, een koepel van ruim 50 humanistische organisaties, waaronder HUMAN, Hivos, Humanitas, Humanistisch Vormingsonderwijs (HVO) en de Universiteit voor Humanistiek.

bron: Humanistisch Verbond

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen