Europees onderzoek naar onbetaalde donatie weefsels en cellen

Array

Er moet een Europees onderzoek komen naar de onkostenvergoedingen die betaald worden voor het doneren van weefsels en cellen. Dat staat in het rapport dat het Europees Parlement vandaag heeft aangenomen over vrijwillige en onbetaalde donaties van weefsels en cellen.

Esther de Lange is groot voorstander van zo’n onderzoek: “Die donatie moet in beginsel al onbetaald en vrijwillig zijn, maar de verschillen tussen de lidstaten blijken erg groot te zijn. In sommige landen krijgen mensen slechts een treinkaartje vergoed, terwijl in andere landen soms wel 1000 euro betaald wordt voor dezelfde procedure. Aangezien we te maken hebben met een internationale handel in weefsels en organen, is het niet gek is dat we hier in Europa afspraken over maken”, aldus De Lange.

De Lange wil daarnaast dat zwangere vrouwen goed en volledig worden ingelicht over de mogelijkheden voor het doneren en het bewaren van cellen uit navelstrengbloed. Op dit moment wordt bij minder dan 1% van de geboortes iets met de stamcellen uit de navelstreng gedaan, terwijl deze stamcellen essentieel kunnen zijn bij de behandeling van bepaalde ziektes, zoals leukemie. Zij is daarom ook verheugd met wat het rapport hierover stelt: “Ik wil dat zwangere vrouwen tijdig en volledig worden geïnformeerd over wat er gebeurt met de navelstreng na de geboorte van hun kind. Die cellen kunnen namelijk van levensbelang zijn in het jonge leven van hun eigen kind of dat van anderen, en het is ook van groot belang voor wetenschappelijk onderzoek. En ook hier zien we weer dat de verschillen tussen de lidstaten groot zijn. We kunnen van elkaar leren.”

bron: CDA

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen