Doorbraak in behandeling hersenletsel

Array

Samen met het Duitse bedrijf vasopharm heeft farmacoloog prof. Harald Schmidt van de Universiteit Maastricht de klinische werking aangetoond van een nieuw middel voor de behandeling van hersenletsel na trauma (Traumatic Brain Injury, TBI). TBI heeft een enorme medische impact en is de belangrijkste oorzaak van invaliditeit en sterfte bij jongvolwassenen in de westerse wereld. Uit nieuwe studieresultaten blijkt dat zwelling in de hersenen afneemt na toediening van VAS203.

Vasopharm maakte eerder deze week de veelbelovende resultaten bekend van een Fase IIA studie onder 32 patienten met matig tot ernstig hersenletsel in zes klinieken in Spanje, Engeland, Oostenrijk, Frankrijk en Zwitserland. In de experimentele groep werd VAS203 toegediend in aanvulling op de standaardbehandeling. In de placebogroep was de sterfte 12,5%, terwijl er in de experimentele groep geen sterfgevallen waren. De intracraniele druk was in de experimentele groep ook substantieel lager vergeleken met de placebogroep. In de studie werd tevens het neurologisch herstel gemeten zes maanden na het letsel. Dit herstel was significant beter in de groep die VAS203 ontving.

VAS203 remt de werking van een enzym dat in de hersenen het radicaal stikstofoxide (NO) vormt uit het aminozuur L-arginine. Dit mechanisme werd in de jaren tachtig ontdekt door prof. Schmidt. NO is een boodschappermolecuul met essentiele lichaamsfuncties. In grote hoeveelheden of wanneer het op de verkeerde plaatsen in het lichaam wordt gevormd, kan het echter schadelijke effecten hebben. De ontdekking van de rol van dit enzym in de bloedvaten leidde in de jaren negentig tot een Nobelprijs. Sindsdien is veel onderzoek gedaan naar medische toepassingen van deze ontdekking, tot nu toe zonder resultaat. Prof. Schmidt en zijn collega’s kozen een andere benadering, gericht op een unieke eigenschap van het enzym.

Deze benadering zorgde ook voor een doorbraak bij een ander onderzoek in het laboratorium van prof Schmidt, waarvoor hij vorig jaar een ERC Advanced Investigator Grant ontving. Dit onderzoek richt zich op de remming van radicaalvorming na beroerte en bevindt zich nu nog in een preklinische fase.

Prof. Schmidt: “Dit is een zeer bevredigend resultaat na vele jaren van onderzoek, investeringen en inspanningen van een geweldig team. Het bewijst dat je met doorzettingsvermogen en de juiste mensen fundamenteel onderzoek kunt vertalen van de universiteit naar de kliniek.”

bron: Maastricht Univ.

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen