Subsidie voor onderzoek naar eetgedrag

Array

Onderzoekers dr. Paul Smeets en prof. dr. Roger Adan van het UMC Utrecht doen mee in drie Europese onderzoeksprojecten naar voeding en overgewicht. In het nieuwste project gaan ze onder meer kijken hoe de hersenen reageren op eten en voedingsmiddelen.

Paul Smeets en collega’s bestuderen via fMRI-scans hoe kinderen en hun ouders kiezen tussen gezonde en ongezonde etenswaren. Ze hopen zo te begrijpen wat de neurobiologische basis is van voedselkeuze. Roger Adan onderzoekt in hoeverre impulsief gedrag en gevoeligheid voor beloning risicofactoren vormen voor een ongezonde voeding.

Het maakt onderdeel uit van het I.Family-project van 9 miljoen euro dat dit jaar gestart is. Hiervan gaat 600.000 euro naar het UMC Utrecht. In I.Family bestuderen onderzoekers de leefstijl en eetgewoonten van 10.000 Europese kinderen tussen de 10 en de 12 jaar en hun gezin. De combinatie van
omgevingsfactoren, sociale, gedragsmatige en genetische factoren moet duidelijk maken hoe gezonde en ongezonde leef- en eetgewoontes ontstaan.

Het UMC Utrecht organiseert binnenkort een I.Family-projectbijeenkomst waarin de metingen bij de 10.000 kinderen en hun ouders en gezinsgenoten besproken en afgestemd gaan worden.

Daarnaast werken Adan en Smeets mee aan het Full4Health-project van 9 miljoen euro, daarvan gaat 1,1 miljoen euro naar het UMC Utrecht. Lees hier een eerder bericht daarover. Het UMC Utrecht doet ook mee aan het Europese Neurofastproject uit 2010 naar de overlap tussen verslaving en eetgedrag.
woensdag 19 september 2012

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen