LOC Zeggenschap in zorg over SER-advies: te weinig visie op zorg

Array
Wat hebben mensen nodig om een waardevol leven te kunnen leiden? En hoe kunnen we zorgen dat mensen van betekenis zijn voor hun omgeving? Ook als zij zorg nodig hebben. Dat zou het uitgangspunt moeten zijn van het nadenken over de toekomst van de (langdurende) zorg. Het debat gaat nu eenzijdig over de vraag wie wat betaalt. En over wetsverandering. Inmiddels blijkt dat daarmee daadwerkelijke veranderingen in de zorg uitblijven. Anders denken en doen is nodig om iedereen volwaardig te kunnen laten deelnemen aan de samenleving. Ook als die zorg nodig heeft.

 In het SER-advies ligt veel nadruk op wat uit welke wet betaald moet worden. LOC vindt deze discussie niet interessant. Er gaat zo jarenlang veel aandacht naar het toepassen van nieuwe regelingen en veel minder naar de inhoud van de zorg. Veel belangrijker is het om mensen maximaal te ondersteunen om hun leven vorm te geven.

Inkomen
De SER maakt een onderscheid tussen collectief gefinancierde voorzieningen en eigen betalingen. Daaruit blijkt dat bewoners van zorginstellingen meer zelf moeten gaan betalen. Zoals hun eten. Maar wat betekent dat? Bewoners leveren nu een groot deel van hun inkomen in als eigen bijdrage. En zij betalen in toenemende mate voor allerlei diensten. LOC vindt dat iedereen een fatsoenlijk inkomen moet hebben. Als mensen zelf hun hobby’s en eten betalen, kan dat niet van het huidige zak- en kleedgeld. .

Anders organiseren
LOC pleit er voor dat we de gezondheid van mensen erkennen, waar dat kan. Niemand is alleen maar ziek. We zetten zorg in als iemand al iets mankeert, maar we helpen mensen niet met hoe zij gezond kunnen zijn. Dat betekent dat we meer voorzorg geven. Daarvoor investeren we in eerstelijnscentra in de wijk. En in het regelen van goede ondersteuning bij het maken van keuzes. Wat heeft iemand nodig? Wat kan hij zelf organiseren? Wat heeft hij van anderen nodig? Twee mensen die dezelfde vraag hebben, kunnen dan toch een ander antwoord nodig hebben.

Eigen regie
Grote collectieve systemen zullen nooit aansluiten op de wensen en behoeften van individuen. En ze geven geen antwoorden op de individuele vraag van mensen. Dat is duur en inefficient. Daarom stelt LOC het volgende voor:
– Afschaffing van de eigen bijdragen
– Ondersteuning van mensen bij nagaan wat zij met hun leven willen en wat zij daarvoor nodig hebben van de zorg
– We nemen het individu als uitgangspunt (dus geen schotten tussen wetten zoals bij de toegang tot Wmo, Awbz en Zvw).
– Mensen maken op basis van hun inkomsten eigen keuzes (of dat nu salaris, een uitkering of geld vanuit een verzekering is)
– We ruimen bureaucratie in de zorg op (opgelegde regels verminderen en zorginstellingen stimuleren om hun registraties en administratie te beperken).

Komende periode

LOC voert een maatschappelijk debat over hoe we een volgende stap kunnen zetten in de ontwikkeling van de samenleving en de burgers die die samenleving vormen. We zoeken ook verbinding met andere initiatieven (zoals het Deltaplan zorg).

Dit is een origineel bericht van LOC Zeggenschap in Zorg

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen