Zorgpartijen maken Agenda voor de zorg

Array

Om de zorg verder te verbeteren doen V&VN en andere zorgpartijen het nieuwe kabinet een aanbod: de Agenda voor de zorg. De Agenda bevat voorstellen rond 9 thema’s, waarbij de kracht ligt in een integrale aanpak van de gezondheidsproblematiek over zorgsectoren heen. Het is een gezamenlijk initiatief van vertegenwoordigers van zorgverleners, consumenten, patienten, zorgaanbieders en zorgverzekeraars om ook een belangrijke bijdrage te leveren aan de beheersing van de zorguitgaven.

Henk Bakker, voorzitter V&VN: “Wij hebben graag een bijdrage geleverd aan deze gezamenlijke Agenda voor de zorg. Het is uniek dat zoveel organisaties, van medewerkers, patienten tot werkgevers in alle zorgsectoren dit initiatief genomen hebben. Als grootste beroepsgroep in de zorg spelen verpleegkundigen en verzorgenden een belangrijke rol in de toekomst van de zorg. Zeker wanneer het gaat om het grote vraagstuk hoe we in ons land de zorgkosten beheersbaar houden.

Hervorm de langdurige zorg
Een belangrijk onderdeel van de Agenda is de gewenste hervorming van de langdurige zorg. In de langdurige zorg krijgen clienten meer eigen regie en meer verantwoordelijkheid om zelf en met de sociale omgeving tot oplossingen te komen. Professionele zorg wordt in het verlengde hiervan aangeboden, waarbij de nadruk komt te liggen op kwaliteit van leven in plaats van zorg. Het huidige stelsel belemmert deze paradigmashift. De initiatiefnemers willen daarom de behandeling, verpleging en verzorging van ouderen en chronisch zieken overhevelen van de AWBZ naar de Zorgverzekeringswet (Zvw), waarmee de zorg aan deze doelgroep integraal is georganiseerd. Gemeenten krijgen een grotere rol omdat het belang van welzijn, participatiebevordering, inzet van mantelzorg en vrijwilligers toeneemt. De AWBZ gaat terug naar waar het ooit voor bedoeld was; een publieke verzekering voor langdurige onverzekerbare zorg, zoals de gehandicaptenzorg.

Opstellers van de agenda
De Agenda voor de zorg is opgesteld door ActiZ, CSO de koepel van ouderenorganisaties, GGD Nederland, GGZ Nederland, de Koninklijke Nederlandsche Maatschappij tot bevordering der Geneeskunst (KNMG), de Landelijke Huisartsen Vereniging (LHV), Landelijke Vereniging Georganiseerde eerste lijn (LVG), de patientenfederatie NPCF, de Nederlandse Federatie van Universitair Medische Centra (NFU), de NVZ vereniging van ziekenhuizen, de Orde van Medisch Specialisten (OMS), Vereniging Gehandicaptenzorg Nederland (VGN), Verpleegkundigen & Verzorgenden Nederland (V&VN) en Zorgverzekeraars Nederland (ZN).

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen